Video Bătrânii izolați din Ineleț, cătunul din Munții Cernei la care ajungi urcând scări de lemn fixate în stâncă, au primit vizita unei echipe de medici şi tineri voluntari
Imaginaţi-vă că trăiţi într-un loc fără drumuri, fără magazine, fără medici de la care să cereţi ajutor. Unde nu e nici măcar un preot care să vă aline sufletul. Pentru cei care trăiesc în cătune izolate, uitate de lume şi de Dumnezeu, aşa arată realitatea în fiecare zi. O echipă de medici şi tineri voluntari au mers la Ineleţ, un sat în care ajungi cu greu, după ce urci scări de lemn pe stânci.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Momentul în care Kamala Harris a pierdut alegerile. Strategia care s-a întors împotriva ei
Suntem la 20 de kilometri de Băile Herculane, pe traseul care şerpuieşte de-a lungul Cernei. Voluntarii au ajuns la locul de întâlnire de cum s-a crăpat de ziuă. Ştiu că îi aşeaptă un drum lung şi greu. Fiecare voluntar duce în spate între 10 şi 20 de kilograme de aparatură medicală, iar pachetele prea mari sunt încărcate pe cai. După jumătate de oră de mers, ajungem în cel mai dificil loc de pe traseu. Avem de escaladat câteva scări de lemn, prinse în peretele de stâncă.
E un Paradis în care, ca turist sau vizitator, te poţi bucura de peisajul care îţi taie răsuflarea. Dar în care este dificil să trăieşti zi de zi. Urcuşul spre sat e îngreunat de ploaie. În curând ajungem la fosta şcoală din sat. De patru ani, aici nu se mai aud glasuri de copii. Clădirea va fi astăzi cabinet medical.
Timizi, ajung şi primii localnici. Pentru cei mai bătrâni, toiagul e singurul sprijin. Nu mai au pe nimeni pe lume.
Reporter Observator: ”Când v-a văzut ultima dată un medic?”
- Românii care își iau concedii medicale vor fi verificați. Ce amenzi riscă angajații în caz de nereguli
- Pachet de prevenție și mai multă asistenţă medicală la domiciliu. Tipurile de consultaţii şi cine va...
- Drama unei mame căreia medicii i-au spus că ”e prea tânără să aibă cancer”. Beth a murit la cinci zile...
Localnic: ”Dar nu mai reţin”.
Un fost inginer care a văzut lumea a ales să trăiască la Ineleț
Uşor, uşor, oamenii se adună din cele 40 de cătune de peste culmi. Radu Găluşcă a ajuns în Ineleţ acum 15 ani. Fost inginer şi antreprenor, a văzut toată lumea, dar a ales să trăiască în satul aproape de nori.
Radu Găluşcă, localnic: ”Am fost în China, în India, în Tailanda, în Egipt, în Statele Unite. După aceea, când am venit, mi-am dat seama că nicăieri nu este mai bine ca aici”.
Vaţa în sălbăticie e frumoasă, dar nu este uşoară.
Maria Ciucurei, localnică: ”Este greu iarna, când este zăpadă. N-avem magazine aici. De unde să luăm noi aici, că n-avem. Că nu se poate, că nu-i drum”.
Peste 40 de localnici au fost consultați de medici
Iar vizita medicilor care-i întreabă de sănătate este pentru localnici un adevărat eveniment.
Alexandru Covaciu, medic rezident cardiologie: ”Am fost în tot felul de locuri izolate, de la sate de munte, de la sate din Deltă, dar într-un loc ca ăsta nu am ajuns niciodată”.
Mircea Mandă, voluntar: ”Oamenii de aici nu au acces foarte uşor la servicii medicale şi ne-am gândit că e un loc potrivit”.
Peste 40 de localnici au fost consultaţi în caravană. Pentru orice problemă de sănătate, locuitorii din Ineleţ trebuie să ajungă tocmai în Băile Herculane, la mai bine de 3 ore de mers.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰