Video Predispoziţia de a lăsa o ceafă de porc pentru o salată verde ar fi "scrisă" în ADN. Un nou studiu asociază genetica cu preferințele alimentare
Dacă nu poţi renunţa la carne s-ar putea să existe o explicaţie ştiinţifică! Un studiu arată că ne trebuie mai mult decât voinţă ca să devenim vegetarieni. Predispoziţia de a lăsa o ceafă de porc pentru o salată verde ar fi "scrisă" în ADN şi trei tipuri de gene ar fi responsabile de uşurinţa cu care adopţi stilul de viaţă vegetarian.
Silvia: Aici gătesc sosul de roşii pentru pastele proteice, pe care îl îndulcesc un pic cu sirop de arţar. Folosesc paste proteice, care au 44 de grame de proteină la 100 de grame, asta înseamnă 200 de grame de piept de pui, de exemplu.
Se adaugă puţină sare de Himalaya, usturoi pentru gust, fulgi de drojdie inactivă şi vlăstari de ridiche roşie.
Silvia: Poţi să mânânci toate pastele astea şi să nu te simţi vinovată absolut deloc, ba din contră, să simţi că ai făcut ceva extraordinar pentru corpul tău.
Silvia are 43 de ani, este instructor de fitness şi pasionată de un stil de viață sănătos. Timp de 16 ani, a mâncat exclusiv vegan.
- Cum ursul Rambo n-a putut fi găsit prin Ploiești, autoritățile au tras concluzia că e vegetarian. "Las-o...
- Cea mai bună "legumă" nu mai e porcul. Tot mai mulţi români renunţă complet la carne. Cum arată un meniu...
- Cum se prepară tocanul de oaie, mâncarea ciobanilor de odinioară: "De când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ"
Silvia: Corpul meu îmi spune întotdeauna ce să mânânc, ce să nu mânânc. Veganismul nu mai e la nivelul de acum 15 ani când lumea te întreba "tu ce mânânci?", e la nivel de performanţă în culturism.
Pentru cei care consumă carne, stilul de viaţă vegetarian rămâne de neînţeles. Mulţi spun că nu ar putea trăi fără proteina animală.
Localnică: Sunt carnivoră convinsă, nu cred că o să reuşesc vreodată.
Repoter: Iar în gena ta, în ADN-ul tău e trecut acolo "carne"?
Localnică: 100%.
Studiu: Alegerile alimentare sunt influenţate de gene
Un studiu recent arată că alegerile alimentare sunt influenţate de gene, care determină şi cât de bine şi de rapid poate cineva să adopte un stil de viaţă vegetarian.
Iulia Pop, reporter Observator: Autorii studiului au arătat că unii dintre noi suntem genetic mai potriviţi pentru o dietă vegetariană decât alţii. Cu alte cuvinte e scris în ADN-ul nostru dacă ne o poftă de o salată sau de o ceafă de porc, de exemplu. Motivul ar putea fi legat de modul în care metabolismul nostru procesează lipidele sau grăsimile.
Nicoleta Lupaşcu, medic nutriţionist: Ce s-a constantat? Că persoanele vegetariene s-au identificat 3 tipuri de gene, dintre care două corelate sau în strânsă legătură cu metabolismul grăsimilor. De unde s-a tras concluzia că persoanele vegetarine poate au o înclinaţie genetică spre a nu consuma carne.
Cercetătorii din Massachusetts, Statele Unite, îşi propun ca, în viitor, să identifice cine este predispus din punct de vedere genetic la vegetarianism pentru a putea elabora diete personalizate pe baza predispoziţiilor scrise în ADN.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰