Video Cum se prepară tocanul de oaie, mâncarea ciobanilor de odinioară: "De când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ"
Mii de oameni au participat la un festival inedit, organizat la poalele munților Parâng, în Novaci. Tocanul de oaie, un preparat tradiţional, a fost gătit în ceaune, în faţa pofiticioşilor. Odinioară, era mâncarea de bază a ciobanilor plecaţi în transhumanţă. Acum, noile generaţii vor să ducă mai departe obiceiurile gastronomice vechi de sute de ani.
- Benone, cioban: Trebuie amestecat foarte uşor, că dacă nu se fărâmă rău. Când carnea începe să se desprindă de pe os, înseamnă că tocanul e fiert.
Pentru asta, cel puţin două ore trebuie să fiarbă carnea. La final, se adaugă sare după gust.
- Benone, cioban: E foarte simplu. Oaia trebuie să fie grasă, să fiarbă în grăsimea ei, în seul ei. Acesta e tot secretul. Depinde şi carnea cât e de bătrână şi ce foc ai.
Nu e tocană ci tocan, un preparat unic în ţară
În vremea când ciobanii mergeau în transhumanţă în Bărăgan, aceasta era mâncarea lor de bază. Era păstrată în burduf şi se putea consuma toată perioada rece.
Ciobanii duc mai departe tradiţia, iar reţeta veche de secole au respectat-o şi astăzi, când au gătit în ceaune, în faţa pofticioşilor. De lângă tocan nu au lipsit nici alte preparate.
- Gheorghe Cuteanu, cioban: Pastramă de oaie, tocan autentic, bulz de oaie. E unic la noi în ţară, suntem producători doar familii de ciobani.
Peste patru mii de oameni au participat la festival şi au degustat din bucatele alese. Zece familii de ciobani au gătit. Şi tot pentru festival, au sacrificat peste 200 de oi.
- Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii: Este datoria noastră să ducem mai departe tradiţiile noastre gastronomice istorice.
Pentru promovarea acestei reţete, băciţa Mărioara Babu, din Novaci, a înregistrat la OSIM tocanul de oaie. Tocmai dragostea pentru gastronomia ciobanilor i-a adus şi titlul de tezaur uman viu.
- Mărioara Babu, membru juriu: Bucurie mare, s-au adunat novăcenii de pe munţi şi sărbătorim acest eveniment. Tocanul de oaie, o mâncare veche şi tradiţională de când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ.
Petrecerea a continuat până seara cu joc şi voie bună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰