Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cea mai bună "legumă" nu mai e porcul. Tot mai mulţi români renunţă complet la carne. Cum arată un meniu vegetarian

Vechea zicală românească "cea mai bună legumă e porcul" devine acum tocmai pe dos. Tot mai mulţi renunţă la carne complet. Doar anul trecut, pe o singură aplicaţie de livrare, s-au înregistrat cu peste 50% mai multe comenzi la mâncare vegetariană

de Ingrid Tîrziu

la 15.06.2023 , 22:20

Pentru Sarah, alimentaţia fără carne a devenit un stil de viaţă. "Încerc să găsesc cât mai multe variante. De exemplu, la micul dejun încerc să mănânc cât mai multe lactate, pentru că am nevoie şi de partea asta de proteină şi să le amestec cu diferite seminţe, năut, humus. La prânz, supă cremă de legume sau o salată, tofu", spune Sarah, lacto-vegetariană.

Tot mai mulţi români renunţă la carne

Piaţa produselor vegane a crescut mai ceva ca Făt Frumos de la an la an. Estimările arată că în România, valoarea vânzărilor alimentelor vegetale a crescut cu 56%, până la 21 milioane euro, în 2021 şi 2022.

Vezi și

"Povestea noastră a început acum 11 ani, când încă nu se vehicula ideea de mâncare bazată pe plante. Avem, în funcţie de sezon, între 70 şi 90 de abonamente livrate zilnic, de luni până vineri şi acestea au crescut cu aproximativ 20% în ultimii doi ani", spune Irina Dănăilă, manager operaţional restaurant vegan. 

Pe acelaşi subiect

Alternative vegetariene pentru carne

Alternativele vegetale la carne sunt infinite şi delicioase. "Acesta este unul dintre cei mai apreciaţi burgeri ai nostri. Este un burger cu jackfruit, este un fruct exotic. Chiar într-un concurs de burgeri s-a bătut cu un burger de carne, iar juraţii nu au ştiut ce mănâncă", povesteşte Alexandru Bădulescu, fondator restaurant vegan. 

Un meniu vegetarian cu un fel de mâncare, un desert şi o băutură costă, în medie, 70 de lei. Pentru cei care vor să gătească mâncare sănătoasă acasă, au apărut din ce în ce mai multe magazine de profil. 

"Gustările pe care le iubeam în copilărie au acum o variantă sănătoasă. De exemplu, în mână am un chips din varză kale, dar şi unul cu spanac şi morcov", arată Ingrid Tîrziu, reporter Observator. "Sunt produse în general de la branduri mici, în marea majoritate româneşti", a precizat Raluca Simiuc, co-fondator magazin vegan.

Specialiştii recomandă atenţie în alimentaţia vegetariană pentru a evita carenţele nutriţionale. "O persoană care trece către veganism poate să-şi găsească opţiuni în aşa fel încât alimentaţia să fie bine echilibrată. Fasole, mazăre, soia, linte, năut. Consumând ciuperci, o cantitate mai mare de sâmburi şi seminţe", recomandă Şerban Damian, nutriţionist.

Românii vor ajunge să cheltuiască în jur de 3 miliarde de lei anual pe produse alternative la carne sau lactate până în 2035.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri sociale » Cea mai bună "legumă" nu mai e porcul. Tot mai mulţi români renunţă complet la carne. Cum arată un meniu vegetarian