PRIMA REACŢIE a lui Dacian Cioloş după alegeri
Premierul Dacian Cioloş a postat, luni seară, un mesaj pe contul său de Facebook, în care se declară dezamăgit de faptul că la alegerile parlamentare de duminică s-a înregistrat o rată crescută a absenteismului, menţionând totodată că societatea românească "are nevoie de oameni care să spună lucrurilor pe nume, fără patimă, fără să sădească frica, fără să contribuie la divizarea societății".
Premierul Dacian Cioloş a postat, luni seară, un mesaj pe contul său de Facebook, în care se declară dezamăgit de faptul că la alegerile parlamentare de duminică s-a înregistrat o rată crescută a absenteismului, menţionând totodată că societatea românească "are nevoie de oameni care să spună lucrurilor pe nume, fără patimă, fără să sădească frica, fără să contribuie la divizarea societății".
"Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit ieri la vot și, indiferent de opțiunile politice, v-ați câștigat legitimitatea de a monitoriza mandatul viitorului Parlament și al următorului Guvern. Vă încurajez să vă păstrați și să vă dezvoltați spiritul civic, pentru ca democrația noastră să continue să evolueze spre una activă și participativă. Mărturisesc că m-aș fi bucurat să pot mulțumi astăzi mai multor oameni, îndeosebi tineri, care să fi participat la vot și să fi asigurat o mai mare reprezentare și legitimitate scrutinului de ieri. Însă și absenteismul este o alegere și este un semnal căruia, pentru a da substanță democrației, trebuie să-i identificam resorturile. Regret că nu am reușit să dăm încredere mai multor români că implicarea civică nu este un lux, ci un element esențial al democrației", spune Dacian Cioloş.
Premierul continuă în mesajul său: "Respect opțiunea politică a fiecăruia, ca esență a spiritului democratic. Principalul mesaj pe care eu l-am perceput după scrutinul de ieri este că România trebuie să rămână țara în care legea și oamenii să fie respectați, în care libertățile și valorile fundamentale să fie garantate și promovate, în care avem nevoie de proiecte vizionare care să ne unească și nu să ne dezbine. Societatea românească are nevoie de oameni care să spună lucrurilor pe nume, fără patimă, fără să sădească frica, fără să contribuie la divizarea societății. Avem responsabilitatea să construim împreună un mai bine comun, o societate matură. Sper că vom reuși să construim în continuare pe adevăr și nu pe minciună. Îmi doresc din tot sufletul ca România să continue să aibă o guvernare responsabilă, deschisă, onestă. Vă mulțumesc pentru sprijin și pentru miile de mesaje pe care le-am primit noaptea trecută!".
Mesajul postat pe Facebook vine la scurt timp după prima reacţie a lui Cioloş la o zi după alegeri.
Într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului, premierul României a vorbit despre aprobarea nivelului salariului minim promis pentru 2017.
Cioloş precizează că, în situaţia în care viitorul guvern se va instala până la sfârşitul anului, noii membri ai Cabinetului vor avea posibilitatea să aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar dacă noul Cabinet se va instala la începutul anului viitor, actualul Executiv va da HG prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017.
“Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat premierul Dacian Cioloş în comunicatul citat.
Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decât cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale.
Şeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câştigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care şi salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii: ”Dacă noul guvern se va instala până la sfârşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel”.
Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰