Antena Meniu Search
x

Procurori: Chirurgul Burnei minţea părinţii că e necesară operaţia, ca să facă experimente pe copii

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că părinţii copiilor care ajungeau la Gheorghe Burnei pentru corectarea unor deficienţe fizice erau convinşi de acesta de necesitatea intervenţiei chirurgicale, deşi de multe ori medicul îi minţea şi le prezenta o situaţie mult mai gravă.

Vezi și

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că părinţii copiilor care ajungeau la Gheorghe Burnei pentru corectarea unor deficienţe fizice erau convinşi de acesta de necesitatea intervenţiei chirurgicale, deşi de multe ori medicul îi minţea şi le prezenta o situaţie mult mai gravă.

“Inculpatul are o mare capacitate de a convinge şi manifestă multă siguranţă de sine, susţinând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operaţii. În acest sens foloseşte numai afirmaţii categorice, nu lasă nici un pic de loc la îndoială şi nu le prezintă părinţilor o situaţie reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultaţii inculpatul prezintă în mod mincinos părinţilor o situaţie mult mai gravă a afecţiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenţiei chirurgicale”, au scris procurorii în referat.

“În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referat.

“Multe dintre intervenţiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente şi nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecinţele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenţia chirurgicală. Unele din aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieţii. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mişca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenţie minimă (şi nu neapărat de natură chirurgicală) care în urma intervenţiei inculpatului au rămas cu infirmităţi grave, uneori permanente. Pentru a remedia aceste consecinte copiii necesită operaţii suplimentare care sunt efectuate la alt spital din ţară sau din străinătate”, au mai scris procurorii în referat.

Pe acelaşi subiect

Anchetatorii au precizat că, dacă părinţii nu realizau că le-a fost supus copilul unui experiment eşuat, Burnei continua să îi opereze sub pretextul că le remediază operaţiile, dar în realitate continua experimentele.

În experimentele sale pe copii, chirurgul Burnei a prelevat şi transplantat ţesut, oase şi ligamente de la un copil la altul

Burnei preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, pe care le ţinea într-un frigider în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice, informează procurorii.

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul “Marie Curie”, preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că medicul Gheorghe Burnei  a prelevat de la unii copii care i-au fost pacienţi ţesut osos şi ligamente, în condiţiile în care nu avea consimţământul părinţilor şi nu a respectat nici celor mai elementare norme în vigoare în acest domeniu.

Anchetatorii au găsit, la percheziţiile făcute sâmbătă la secţia de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, ţesut osos şi ligament care erau ţinute în condiţii total improprii, “în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spaţiu comun”, în care mai erau depozitate mâncare, băuturi alcoolice şi alte produse alimentare.

“Aceste ţesuturi nu au fost verificate din punct de vedere bacteriologic şi viral, fiind total improprii transplantării ulterioare, nu au fost ambalate, conservate, deşi spitalul şi inculpatul aveau aceste obligaţiii legale”, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a medicului Gheorghe Burnei.

Din primele date ale anchetei rezultă că aceste ţesuturi au fost deja folosite ca transplant pentru alţi copii, iar cele descoperite la percheziţii urmau să aibă o destinaţie similară.

“Aceste aspecte sunt cu atât mai grave cu cât spitalul şi inculpatul aveau posibilitatea legală de a apela la banca de ţesuturi pentru a realiza transplanturi într-un mod legal şi sigur pentru starea de sănătate a pacienţilor. Având în vedere cele descoperite a fost solicitat sprijinul unui specialist din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant”, au precizat procurorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Procurori: Chirurgul Burnei minţea părinţii că e necesară operaţia, ca să facă experimente pe copii