Antena Meniu Search
x

Preot din Sibiu exclus din biserică, după ce şi-a înşelat enoriaşii. Primea bani pentru mir de la Muntele Athos pe care îl producea de fapt în subsolul bisericii

Un preot din Sibiu a fost înlăturat din biserică de Mitropolia Ardealului, după ce a fost acuzat de credincioşi de înşelăciune.

de Redactia Observator

la 26.03.2024, 15:56

Preot din Sibiu exclus din biserică, după ce şi-a înşelat enoriaşii. Primea bani pentru mir de la Muntele Athos pe care îl producea de fapt în subsolul bisericii - Shutterstock

Preotul Cătălin Dumitrean primea bani din pelerinajele de icoane sfinte și moaște, care erau aduse aici, din vânzarea de obiecte de cult fabricate în China, a uleiului ”sfânt” produs aproape industrial în subsolul bisericii, din vânzarea locurilor icoanelor de pe iconostas și din pomelnicele plătite cu câte 50 de lei, despre care se spunea că sunt trimise la Muntele Athos, scrie Turnul Sfatului.

Potrivit cunoştinţelor feţei bisericeşti, sumele au ajuns la ordinul zecilor de mii de euro. ”Erau atâția bani în urnele de pomelnice, că era nevoie de doi oameni să le ridicăm”, spun apropiaţii.

Pomelnice arse şi mirul de la Sfântul Penny

Unul dintre cunoscuții care i-a fost alături părintelui încă de la început, relatează despre ce se întâmpla în Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul de pe strada Dealului. Una din principalele surse de bani, spune el, erau pomelnicele. În biserică exista tot timpul o urnă care îi anunța pe credincioși că cine depune aici un plic cu pomelnice și 50 de lei, acestea vor ajunge la mănăstirile ortodoxe de la Muntele Athos pentru a fi pomeniți morții notați acolo. ”Era o pungă de pomelnice care trebuiau trimise la ars. Au omis să le trimită și punga aia am reușit să fac cumva să ajungă la mine. Sunt la mine pomelnicele cu plicuri rupte, cu nume și așa mai departe. Oameni care în ideea lor, credeau că vor ajunge într-un loc mai bun. N-au ajuns niciodată, au ajuns în foc”, povestește L.S.

O altă sursă era uleiul sfinţit de la Muntele Athos, care era de fapt ulei cumpărat de la supermarketuri şi pus în sticluţe în subsolul bisericii. ”Tot mirul se făcea la subsol, cu ulei de floarea soarelui de la Penny. Venea de la București autobuzul cu mii de sticluțe, că se găsesc peste tot. Punea un pic de esență și se umpleau cu siringa de zor. Și se vindea ca mir sfințit care te vindeca de toate bolile. Nu era adevărat. A reușit un coleg să facă niște fotografii atunci la fabrica de mir de la subsolul bisericii. Uleiul de la Sfântul Penny”, a mai povestit L.S pentru Turnul Sfatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Preot din Sibiu exclus din biserică, după ce şi-a înşelat enoriaşii. Primea bani pentru mir de la Muntele Athos pe care îl producea de fapt în subsolul bisericii