Antena Meniu Search
x

Video Prietenia dintre Cluj-Napoca şi Nantes, celebrată printr-o pictură murală uriaşă realizată pe o stradă din centrul oraşului

O pictură murală uriaşă înfrumuseţează de astăzi o stradă din centrul Clujului. A fost realizată de doi artişti francezi, pentru a celebra prietenia dintre Cluj-Napoca şi Nantes. În oraşul francez, un bloc a fost pictat deja cu motive tradiţionale româneşti, spre încântarea locuitorilor.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 28.10.2021, 17:13

Vezi și

Camille artist: E că şi un mesaj de dragoste dintre natură şi viitoarele generaţii. Pentru că uneori, ursul e văzut că un animal feroce, dar dacă încercăm să nu ne apropiem de el, nu e chiar atât de periculos…

Este doar o mică parte din pictură murală uriaşă realizată de Camille şi Antoine, pe un zid de pe stradă Constanţa din Cluj-Napoca. Proiectul este realizat la iniţiativa Institutului Francez din oraş şi marchează 30 de ani de prietenie dintre oraşul de pe Someş şi Nantes.

Antoine Gripay: La început a fost un zid, dar este vorba despre spargerea zidurilor, facem un pod între diferite culturi, orașe… Să aducem oamenii împreună prin artă. 

Totul a început cu schiţarea unui acordeon uriaş, pe care au fost mai apoi adăugate diferite elemente care reprezintă cele două ţări, de la vinul franţuzesc, la urşii din Carpaţii româneşti şi chiar exploatarea masivă a pădurilor. Deşi totul era gândit dinainte, după vizitarea unor obiective turistice din Transilvania, artiştii au făcut mici modificări.

KERO - artist român: E foarte interesant, că înainte era gândit altceva de artist și după o vizită la salina turda a fost impresionat de texturile pereților de sare și a integrat textura asta în desen. E un portal cu om cu haina tradițională care practic călătorește prin lume și își promovează cultură. Schimbul cultural dintre noi și Franța, sau nu neapărat, e vorba de multiculturalitate diversitate și acceptarea celorlalți așa cum sunt ei. 

În vară, doi artişti clujeni au pictat un bloc uriaş din Nantes, în cadrul aceluiaşi proiect. 

OCU - artist român: Muralul nostru este pe verticală, la înălțime, are la baza coloana lui brâncuși, formă acesteia, iar în fiecare bucată a coloanei este câte un personaj și vb mult despre multiculturalitate, conexiunile internaționale.

Lucrarea din centrul Clujului urmă să fie inaugurată în mod oficial în această seară printr-un moment festiv, inclusiv cu o proiecţie videomapping care ar fi dat viaţă picturii, însă din cauza noilor restricţii evenimentul a fost anulat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Prietenia dintre Cluj-Napoca şi Nantes, celebrată printr-o pictură murală uriaşă realizată pe o stradă din centrul oraşului