Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prima explicaţie după ce oraşul Oradea a fost învăluit de un nor roşu, care i-a panicat pe oameni

Fenomen rar în România, furtună de praf ca în deșert. Un nor roşu a învăluit oraşul Oradea şi a stârnit panică printre şoferi şi localnici. Vântul puternic ar fi ridicat pulbeiri de oxid de fier de la o fostă fabrică de vopsele şi lacuri. Garda de Mediu dă asigurări că praful nu este toxic. Firma care administrează zona industrială era obligată să ude permanent groapa cu deşeuri pentru a evita astfel de situaţii şi a mai fost amendată o dată pentru acelaşi lucru.

de Redactia Observator

la 22.08.2024 , 19:35

Cerul s-a colorat în roşu lângă Oradea. Norul dens s-a întins pe zeci de kilometri distanţă. Şoferii care au trecut pe şoseaua de centrură şi pe drumul expres care leagă oraşul de vama Borş abia au mai văzut la câţiva metri. Comisarii de la Garda de Mediu, veniţi în control, şi-au dat seama imediat care e sursa poluării: groapa cu deşeuri rămase de la producţia de vopseluri și lacuri de la o fostă fabrică.

Un nor de praf roşiatic a acoperit Oradea

În urmă cu trei ani, aici era o baltă, dar, din cauza secetei, apa s-a evaporat şi a rămas doar stratul de praf de oxid de fier. "Din păcate, această problemă nu este nouă. S-au dat măsuri pentru a preîntâmpina şi pentru a feri populaţia de disconfortul creat de acest praf. Poate fi periculos, în condiţiille în care este traficul de pe autostradă", a declarat Marius Orbai, jurist Garda de Mediu.

Vezi și

Reprezentanţii firmei private care administrează groapa au mai primit o amendă în iunie. Atunci comisarii de mediu le-au impus să ude frecvent întreaga suprafaţă, pentru a preveni ridicarea prafului roşiatic. "Acel furtun pe care l-am văzut nu rezolvă problema. Ar fi fost necesare aspersoare. Suprafaţa e de 17 hectare, un simplu furtun întins pe mijlocul terenului nu rezolvă problema", adaugă Marius Orbai, jurist Garda de Mediu.

"Au fost discuţii pe tema asta, dar nimic oficial. Nu există niciun act între mine şi ei ca să preia, dar de undeva trebuie să preia", spune Lucian Chidlea, director compania de apă Oradea. Reprezentanţii companiei recunosc că praful de pe cerul oraşului provine de la ei, dar spun că ecologizarea depozitului i-ar costa în jur de 17 milioane de euro.

"Singura metodă este umectarea haltei, dar cum umectezi într-o parte, imediat se usucă în cealaltă, pe căldura asta şi la vânturi puternice, cum a fost și ieri", explică Silvia Ardelean, șef birou Protecţia Mediului, la fabrica din Oradea. Garda de Mediu ameninţă cu noi controale săptămâna viitoare. Dacă neregulile nu vor fi rezolvate, societatea riscă o nouă amendă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Prima explicaţie după ce oraşul Oradea a fost învăluit de un nor roşu, care i-a panicat pe oameni