Antena Meniu Search
x

Video Prima reacţie a liderului "Uniţi sub Tricolor: "Am jignit pe cineva că am strigat 'Kosovo e Serbia'?"

Naţionala a fost la un pas de a pierde la masa verde meciul cu Kosovo din preliminariile europeanului de fotbal. Partida de seara trecută a fost întreruptă timp de 40 de minute după ce ultraşii din peluza "Uniţi sub Tricolor" au afişat un banner pe care scria Kosovo e Serbia. Deşi România nu recunoaşte oficial statul desprins din ţara vecină, UEFA interzice orice fel de referire la acest lucru pe stadioane.  

de Redactia Observator

la 13.09.2023, 22:51

Vezi și

"Ole ole, ole ola, Kosovo e Serbia!" 

Sunt momentele care au declanşat un scandal internaţional. În minutul 17 al partidei cu reprezentativa statului Kosovo, doi jucători ai echipei oaspete îi fac semn arbitrului că în tribune este afişat un banner "Kosovo e Serbia". Câteva secunde mai târziu, arbitrul opreşte meciul. Centralul le explică jucătorilor românilor decizia luată. În tribune, suporterii ascund bannerele provocatoare, dar continuă scandările. Căpitanul Nicolae Stanciu încearcă să discute cu liderii galeriei într-o încercare de a calma situaţia.

"Nicule, Nicule, meciul ăsta nu trebuia să aibă loc, frate. Mai ştii la Priştina ce ne-au făcut?"

În meciul tur, aceiaşi suporteri au fost evacuaţi de pe stadion, după incidente asemănătoare. Acum, organizatorii le-au permis să rămână la locurile lor.  Au urmat zeci de minute tensionate, în care toată lumea se temea că arbitrul ar putea suspenda meciul şi ar putea acorda victoria oaspeţilor la masa verde.

Pe acelaşi subiect

Bianca Iacob, reporter Observator: "Sunt deja 30 de minute de când meciul este suspendat din cauza scandărilor suporterilor României. În continuare, se aşteaptă reluarea meciului, însă scandările continuă în peluză!"

Prima reacţie a liderului "Uniţi sub Tricolor

În cele din urmă, partida a fost reluată, dar fanii au fost anunţaţi că la primele scandări anti Kosovo jucătorii vor fi trimişi la vestiare. Suporterii care au provocat oprirea meciului fac parte din gruparea "Uniţi sub Tricolor", iar liderul lor este Andrei Preda, zis Gogoaşă, şeful galeriei echipei din Craiova deținute de Adrian Mititelu.

Andrei Preda, liderul galeriei "Uniţi sub Tricolor": "Noi am avut un mesaj cu care am intrat "Kosovo e Serbia" şi "Basarabia e România", da, trecut prin filtrele jandarmeriei, controlaţi de jandarmi, lăsaţi cu acest mesaj, lăsaţi cu tot. Am jignit pe cineva că am strigat "Kosovo e Serbia"? Dacă statul în care noi suntem şi trăim şi plătim taxe recunoaşte acest lucru..."

Din grupare a făcut parte în trecut și George Simion, care în prezent este preşedintele AUR.

George Simion, preşedintele AUR: "Faptul că România ca politică externă nu recunoaşte independenţa Kosovo cred că asta ar trebui să fie şi politica FRF, am jucat practic cu un stat inexistent din punctul de vedere al Ministerul de Externe de la Bucureşti."

Reporter: "Susţineţi ce au făcut suporterii aseară?"

George Simion: " Nu am fost acolo, nu am eu legătură cu ce s-a întâmplat ieri la meci."

Ultrașii "Uniţi sub tricolor" au fost opriți timp de o jumătate de oră la ieșirea de pe Arena Națională pentru a fi legitimați și fotografiați. Iar la final, o parte dintre suporteri au fost amendaţi, însă pentru alte motive.

Alex Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti: "458 de persoane care au făcut parte din grupul de suporteri care a comis fapte anti-sociale şi din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal .... au fost identificate până la acest moment în vederea luării măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare."

3 dosare penale au fost întocmite pentru folosirea torţelor şi 17 amenzi au fost date pentru petardele aruncate în teren, bilete vândute la suprapreţ sau pentru consum de alcool pe stadion. Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, însă actul nu a fost recunoscut şi de statul român. Nici de Spania, Grecia, Slovacia sau Cipru. UEFA a ameninţat cu exluderea din competiţiile oficiale a ţărilor care refuză să joace meciuri de fotbal cu reprezentanţii acestui stat. 

Reacţia oficială a Ministerului de Externe în cazul scandalului de la România - Kosovo

"MAE precizează că asociaţiile sportive nu au statutul unor autorităţi publice, ci reprezintă organizaţii non-guvernamentale. Totodată, asociaţiile internaţionale de specialitate nu constituie organizaţii interguvernamentale, ci organizaţii non-guvernamentale internaţionale. 

Deşi autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile din Kosovo, această regulă nu poate fi extinsă la asociaţiile sportive, care nu au caracter guvernamental. În aceste condiții, participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentanți ai Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai entităţii respective, nu implică recunoașterea de către România a statalităţii Kosovo. 

MAE reamintește că, în condițiile în care Kosovo a dobândit calitatea de membru cu drepturi depline al Asociației Federația Internațională de Fotbal (FIFA) și al Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), are dreptul de participare la competițiile organizate de acestea. De altfel, o parte dintre membrii acestor asociații nu reprezintă state.

Condițiile de desfășurare a partidelor din preliminariile Campionatului European de Fotbal din 2024, inclusiv în ceea ce privește utilizarea sau afișarea unor simboluri, sunt stabilite de UEFA, federațiile naționale având obligația de conformare.

MAE mai precizează că a derulat consultări prealabile cu Ministerul Sportului și cu Federația Română de Fotbal cu privire la disputarea partidelor dintre reprezentativele României și Kosovo", au transmis autorităţile de la Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Prima reacţie a liderului "Uniţi sub Tricolor: "Am jignit pe cineva că am strigat 'Kosovo e Serbia'?"