Antena Meniu Search
x

Primarul din comuna clujeană Mociu vrea stemă cu meteorit. De 10 ani se aşteaptă un răspuns

Cel mai mare meteorit descoperit pe teritoriul ţării noastre vine din comuna clujeană Mociu. Este un lucru puţin ştiut, iar asta l-a nemulţumit întotdeauna pe primarul localităţii.

Vezi și

Cel mai mare meteorit descoperit pe teritoriul ţării noastre vine din comuna clujeană Mociu. Este un lucru puţin ştiut, iar asta l-a nemulţumit întotdeauna pe primarul localităţii.

Cel mai mare meteorit care a căzut în Româna, este unicat, este ceva prin care noi ne deosebim de alte comune. Este cel mai mare fragment al unui meteorit de o tonă care exploda în urmă cu 136 de ani deasupra comunei Mociu. Numai bun de pus pe stema comunei, s-au gândit consilierii locali, în 2008. De atunci tot fac şi refac dosare.

Proiectul nu a fost pe placul Comisiei de Heraldică din cadrul Academiei Române, care trebuie să dea aprobarea.

Vasile Focşa, primarul comunei Mociu: A ajuns acolo, ceva n-a fost bine. A venit înapoi. S-a reluat, iar a mers, iar n-a fost bine, a fost trimisă înapoi. Nu s-a mai reluat.

A fost nevoie de o firmă de consultanţă pentru ca desenele şi descrierea stemei să întrunească standardele. Stema cu meteorit mai trebuie să fie aprobată doar în şedinţa de Guvern pentru a putea fi montată în comună.

Deşi localnicii sunt sceptici, primarul din Mociu vrea chiar să monteze o replică a fragmentului de meteorit într-un parc. 

Şi tot în judeţul Cluj, de data asta în comuna Negreşti, edilul aşteaptă de nouă ani o aprobare pentru stema cea nouă. 

Comuna Ghioroiu din Vâlcea e ceva mai norocoasă. Stema cu un stejar secular a fost aprobată. Chiar dacă arborele va fi tăiat în curând.

Ileana Cazan, membru al Comisiei de Heraldică: În principiu nu există niciun element exclus. Dar el trebuie tratat din punct de vedere heraldic să fie corect şi să aibă şi un aspect estetic şi grafic plăcut.

Pentru a putea avea un călugăr pe blazonul comunei, primăria din Măxineni, Brăila, a trebuit să treacă în dosar o descriere minuţioasă: "Un bărbat cu chelie în partea centrală a capului şi cu o şuviţă de păr pe centrul acesteia, cu riduri concave pe frunte."

Ileana Cazan, membru al Comisiei de Heraldică: O descriere în cuvinte trebuie să conţină toate elementele desenului. Pentru că practica heraldicii spune aşa: un desen poate fi refăcut de către cineva care nu l-a văzut niciodată, numai după descriere.

Aproape jumătate dintre propunerile ajunse la Academia Română sunt respinse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Primarul din comuna clujeană Mociu vrea stemă cu meteorit. De 10 ani se aşteaptă un răspuns