Antena Meniu Search
x

Video Primarii din București fac rugăciuni ca "marele cutremur" să mai aștepte. Consolidarea clădirilor ar putea dura 16.000 de ani, susține Negoiță

Primarii de sector se vor implică în consolidarea clădirilor cu risc seismic din București. Dar până atunci fac rugăciuni că un mare cutremur să mai aştepte cel puțin până la toamnă. Pentru că abia atunci începe analiză a 20.000 de clădiri periculoase. Prima evaluare se va face vizual. Un edil de sector estimează că e nevoie de 16.000 de ani pentru consolidarea Capitalei.  

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 30.05.2023, 20:09

Vezi și

În Capitală, peste 20.000 de clădiri construite înainte de cutremurul din 1977 nu au fost niciodată expertizate tehnic. Toate sunt un pericol în caz de cutremur însă nu ştim cât de mare. Pentru că volumul este prea mare pentru angajaţii municipalităţii, trei sferturi dintre imobile vor fi expertizate de edilii de sector. 

Andreea Milea, reporter Observator: Primăriile de sector vor analiza din punct de vedere seismic doar clădirile ce nu sunt construite în zonele protejate ale Capitalei. Adică, dintr-un total de peste 20.000 de imobile, peste 16.000 revin sectoarelor. 

Cele mai multe astfel de clădiri sunt în Sectorul 5, peste 5.500 şi în Sectorul 2, 4.000. Câte 2.000 de clădiri au şi sectoarele 3 şi 4. O primă întâlnire a tuturor edililor din Capitală pe tema cutremurului a avut loc abia astăzi. Deşi primarul general i-a chemat, tot el a întârziat. 

S-a stabilit că expertizele vor începe în septembrie şi vor dura câteva luni

Pe acelaşi subiect

Matei Sumbasacu, preşedinte Re Rise: Evaluarea cu prioritate a arterelor pe care se va face evacuarea sinistraților din oraș și intervenția către zonele afectate. În ideea accesului post seism. Fix zona asta a clădirilor care bordează căi de evacuare. 

Mai apoi, consolidările se vor întinde pe ani de zile. Aşa că un cutremur grav ar trebui să mai aştepte. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Aşteptăm un răspuns de la primăriile de sector până la jumătatea lui iunie și în speranța că acest răspuns este pozitiv o să avem o hotărâre CGMB la sfârșitul lunii iunie prin care să împărțim această sarcină. O valoare grosieră pentru această evaluare preliminară este de 1.000 de lei per clădire. 

Mulţi dintre edili spun că nu au experţi. În plus o primă evaluare se face vizual

Rareş Hopincă, city manager Primăria Sectorului 5: Nu avem suficienți experți interni pentru a derula această procedura și va trebui să facem o licitație pentru a găși firme specializate. Bugetul alocat pentru identificarea vizuală s-ar situa undeva între 5 şi 8 milioane de lei. 

În ultimii 33 de ani, doar 32 de clădiri cu risc seismic din Capitală au fost consolidate. 

Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3: În ultimii 3 ani de zile PMB a finalizat o clădire, în ultimii 3 ani. O clădire începută în 2018. Aici suntem. În ritmul în care a consolidat PMB cred că ne vor trebui 16.000 de ani sa realizăm consolidarea clădirilor despre care vorbim acum. 

Multe dintre şantierele din București sunt blocate în instanţă

În timp ce şantierele bat pasul pe loc, un cutremur mare ar modifica harta Capitalei. Scenariul sumbru făcut de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă arată că peste 2.500 de clădiri se vor prăbuşi pe loc iar 23.000 vor fi grav avariate. Mii de oameni şi ar putea pierde viaţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Primarii din București fac rugăciuni ca "marele cutremur" să mai aștepte. Consolidarea clădirilor ar putea dura 16.000 de ani, susține Negoiță