Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Primele adăposturi antiaeriene din beton armat sunt gata în Tulcea. Imagini din interiorul buncărelor

Localnicii din comunele de pe malul Dunării sunt din ce în ce mai speriaţi, după ce au fost găsite noi rămăşite de dronă la doar 12 km de Tulcea. Primele adăposturi antiaeriene din beton armat construite de armata în premieră, după Revoluţie, au fost finalizate la Plauru. 

de Cristi Popovici

la 14.09.2023 , 14:59

Tensiunea creşte la graniţa ţării, mai ales după ce noi bucăţi de dronă au fost găsite într-o altă localitate din judeţul Tulcea. 

Adăposturile pentru oamenii care locuiesc în satele de pe malul Dunării sunt gata

Primele adăposturi antiaeriene din beton armat, făcute special pentru oamenii care locuiesc pe malul Dunării, sunt deja gata. 

Articolul continuă după reclamă

Cristi Popovici, reporter Observator: "Este pentru prima dată în România, după Revoluţie, când armata construieşte astfel de adăposturi pentru protejarea populaţiei civile. Sunt structuri din prefabricate din beton, întărite cu saci cu nisip şi pământ şi pe deasupra, aceste plase de camuflaj.

Pe acelaşi subiect

Adâncimea lor este de cam un metru şi jumătate. Spuneau cei care le-au amenajat că n-au putut să sape, deoarece pânza freatică este foarte sus şi exista riscul de a fi inundate, aşa că au ales această soluţie. 50-60 de kg de explozibil, dacă ar puse pe partea cealaltă şi ar exploda, această construcţie rezistă, dau asigurări cei din armată.

Cât despre populaţie, localnicii de vizavi spun că au timp suficient pentru a ajunge la aceste adăposturi, însă satul este destul de lung. Este greu pentru oamenii care sunt în vârstă să vină, în momentul în care primesc semnalul RO-ALERT, să se adăpostească. Însă armata şi-a făcut treaba, spuneau autorităţile de aici. Spun că dacă se întâmplă din nou să cadă fragmente de dronă, oamenii măcar au o alternativă şi nu riscă să cadă casele peste ei."

Localnicii dintr-o comună la 12 km de Tulcea, speriaţi de un nou bombardament

Localnicii din comuna tulceană Nufăru au fost treziţi în zori de zi de o bubuitură puternică. Unii au sunat imediat la 112, mai ales că localitatea este destul de departe de linia frontului. 

Localnic: "Ştiam că totul se întâmplă pe malul celălalt. Nu la noi. Mai ales că noi suntem la 12 kilometri de Tulcea. Au duduit geamurile. Şi câinele s-a speriat şi a venit în faţa casei de la zgomotul care a fost."

Căutările rămăşiţelor dronei au început în scurt timp. Abia în jurul prânzului, un elicopter al Armatei Române a identificat locul în care s-a prăbuşit zona, iar perimetrul a fost imediat împrejmuit. Zeci de soldaţi şi anchetatori au început să ridice probe. 

Localnic: "Nu este mal cu Ucraina. Deci n-aveau ce căuta aici. Dronele. Nu ar avea ce."

Drona care a venit dinspre Marea Neagră a căzut la mai puţin de un kilometru de depozitul unităţii militare Victoria, unde - potrivit surselor Observator - sunt păstrate arme şi combustibil.

Persoanele din localităţile din Galaţi au fost sfătuite să se adăpostească

Nu doar în comuna tulceană Nufărul a fost panică, ci şi în localităţile din judeţul Galaţi. Oamenii au fost avertizaţi că porturile Izmail şi Reni au fost atacate cu drone şi au fost îndemnaţi să se adăpostească în locuri sigure.

În Plauru există deja două adăposturi antiaeriene, care nu arată foarte bine, dar - potrivit oficialilor de la Bucureşti - sunt foarte aproape de casele oamenilor şi, cel mai important, sunt cât se poate de sigure.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Primele adăposturi antiaeriene din beton armat sunt gata în Tulcea. Imagini din interiorul buncărelor