Antena Meniu Search
x

Primele imagini cu Mickey Mouse au intrat în domeniul public. Trailerul unui horror cu celebrul personaj a fost lansat în ziua în care ce drepturile Disney au expirat

De la 1 ianuarie, primele imagini cu Mickey și Minnie Mouse din 1928 sunt disponibile publicului. După 95 de ani în care cele două personaje celebre au fost protejate de legea drepturilor de autor, orice creator poate utiliza acum primele versiuni. Chiar şi aşa, variantele moderne ale celebrului personaj sunt încă protajate, avertizează Disney. A apărut deja un trailer al unui film horror în care apare un ucigaș mascat în Mickey Mouse. 

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 22:26

Vezi și

Scurtmetrajul "Steamboat Willie" este considerat a fi momentul care a lansat cariera lui Walt Disney şi care a pus bazele unuia dintre cele mai îndrăgite personaje din istorie, Mickey Mouse. De la începutul acestui an, imaginile cu Mickey și Minnie Mouse sunt disponibile oricărui creator din Statele Unite după ce drepturile de autor ale Disney au expirat. Acum, primele versiuni ale celor două personaje simbolice pot fi utilizate şi prelucrate fără permisiuni sau costuri.

Jennifer Jenkins, profesor de drept: "34  Iniţial, termenul maxim pentru drepturile de autor era de 56 de ani - 28, cu opţiunea de a-l reînnoi pentru alţi 28 de ani. "Steamboat Willie"! Domeniu public! La aproape un secol după, în 2024."

De ce a intrat Mickey Mouse abia după aproape un secol în domeniul public?

Conform legii, drepturile de autor pot fi deținute timp de 95 de ani. Chiar şi aşa, personajele trebuiau să intre în domeniul public pentru prima dată în 1984 însă Congresul a prelungit perioada cu 20 de ani. Mai apoi, când termenul trebuia să expire în 2004, a fost aprobată o altă prelungire de alţi 20 de ani. Mickey şi Minnie sunt însă numai două dintre figurile care intră în domeniul public acum, după câţiva ani în care creatorii s-au bucurat şi de alte creaţii pe care le puteau prelucra. 

Pe acelaşi subiect

Jennifer Jenkins, profesor de drept: "Oamenii erau foarte încântaţi. Cum, "Marele Gatsby"?! În sfârşit, ultima dintre poveştile cu Sherlock Holmes?! "Winnie-the-Pooh"?! Am simţit o creştere a entuziasmului în ultimii patru ani." 

Disney a avertizat însă că variantele moderne ale celebrului personaj sunt încă protajate de lege. 

Creatorii nu au pierdut timpul şi chiar pe 1 ianuarie a fost postat un trailer al unei pelicule horror în care apare un ucigaș mascat în Mickey Mouse.

Nu se ştie data exactă a lansării, dar este posibil să apară în luna martie a acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Primele imagini cu Mickey Mouse au intrat în domeniul public. Trailerul unui horror cu celebrul personaj a fost lansat în ziua în care ce drepturile Disney au expirat