Video Primul transport de organe al unui elicopter Black Hawk. Opt persoane au primit o nouă şansă la viaţă
Opt vieţi salvate în mai puţin de 24 de ore. O echipă de medici de la Bucureşti alături de colegi din ţară au prelevat organe de la doi donatori aflaţi în moarte cerebrală. Prelevările au avut loc la Bistriţa şi Iaşi, iar organele au ajuns la Târgu-Mureş şi Bucureşti cu un elicopter Black Hawk aflat la prima misiune de acest gen.
Opt pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă după o lungă aşteptare a unui organ de care depindea viaţa lor. Organele prelevate la Bistriţa au ajuns în trei spitale din ţară.
Genady Vatachki preşedinte Agenţiei Naţionale de Transplant: Donatorul este o femeie de 36 de ani care a avut o malformaţie arterială care a dus la un accident vascular cerebral, din păcate a intrat în moarte cerebrală şi familia a fost de acord cu donarea de organe.
Transporturile au avut loc în timp record
Rinichii femeii au ajuns la Cluj, iar inima la un pacient care aştepta la Târgu-Mureş. Toate în timp record cu un elicopter Black Hawk.
- Accident grav într-un sat din judeţul Tulcea. Un bărbat de 36 de ani, preluat de un elicopter SMURD
- Momentul în care două elicoptere ale marinei din Malaezia se ciocnesc. Toţi cei 10 membri ai echipajelor au murit
- Maşina care vine la pachet cu un elicopter în portbagaj. Primul model ar putea fi vândut în 2025
Maria Rohnean, reporter Observator: Prima misiune de transport organe s-a încheiat cu succes. Elicopterul Black Hawk aterizează în Capitală cu ultimul dintre organele prelevate, un ficat care va salva viaţa unei femei de 27 de ani, internată la Institutul Fundeni din Capitală.
Liviu Isache, pilot: Medicii au avut în mâini inima unei persoane care a trebuit să ajungă în pieptul altei persoane, ne bucurăm că am putut fi prezenţi la datorie să ajutăm acest pacient să primească o nouă şansă la viaţă.
Transporturile au fost realizate în timp record. Dacă vremea nu permite, organele vor ajunge la spitale ca şi până acum, cu avioane de linie.
Genady Vatachki preşedinte Agenţiei Naţionale de Transplant: Ne creşte capabilitatea de-a duce organele cât mai repede către pacienţii care au nevoie de transplant, este foarte important, pentru a avea un timp de ischemie cât mai scurt.
Transplantul de cord trebuie făcut la maximum 4 ore de la prelevare, cel de ficat la 8 ore, iar rinichii trebuie să ajungă la donator în cel mult 12 ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰