Antena Meniu Search
x

Video Controversele din viaţa Prinţului Philip. Mohammed Al-Fayed l-a acuzat că a ordonat moartea prințesei Diana, ancheta nu a găsit nicio dovadă

Regina Elisabeta a II-a a rămas fără prinţul ei, după 73 de ani de căsnicie. Philip, ducele de Edinburgh, a murit la Castelul Windsor, în această dimineaţă. Avea 99 de ani, din care peste 70 i-a petrecut în slujba Regatului Unit. Admirat şi controversat, deopotrivă, rămâne în istorie drept cel mai longeviv soţ consort. Pentru regină şi Marea Britanie urmează opt zile de doliu.   

de Redactia Observator

la 09.04.2021, 19:54

Vezi și
  • Prinţul Philip a fost căsătorit timp de 73 de ani cu Regina Elisabeta a II-a.
  • Vor fi opt zile de doliu naţional, în Marea Britanie, după moartea Prinţului Philip.

Anunţul morţii a fost făcut chiar de regina Elisabeta a II-a, printr-un mesaj afişat la Palatul Buckingham şi pe conturile de pe reţele sociale ale Familiei Regale: "Cu o tristeţe profundă, Majestatea Sa Regina anunţă decesul mult iubitului său soţ, Alteţa Sa Regală, Prinţul Philip, Ducele de Edinburgh. Alteţa Sa Regală s-a stins din viaţă în pace în această dimineaţă, la Castelul Windsor. Familia Regală se alătură oamenilor din lumea întreagă care plâng pierderea sa". 

Decesul vine la doar trei săptămâni de la externarea din spital, unde a fost îngrijit o lună. A fost internat pe 16 februarie, iniţial cu o infecţie. La aproximativ o săptămână starea sa s-a agravat şi a fost nevoie de o operaţie la inimă. După intevenţie, s-a simţit mai bine, aşa că medicii au hotărât să îl externeze. Pe 16 martie s-a întors la Castelul Windsor, unde se retrăsese cu regina la începutul pandemiei de coronavirus.  

Mesajul transmis de premierul Marii Britanii după moartea Prinţului Philip

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: A fost cel mai longeviv prinţ-consort din istorie, unul dintre ultimii supravieţuitori din această ţară care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial la Cape Mattapan, unde a fost menţionat pentru curajul său, şi la invazia Siciliei, unde, cu isteţimea sa, şi-a salvat echipajul.  

Pe acelaşi subiect

Vestea morţii ducelui de Edinburgh a fost primită cu tristeţe de toate casele regale ale lumii. Un mesaj de condoleanţe a venit şi de la Familia Regală a României: "Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburgh".

Este finalul unei vieţi lungi şi extraordinare. 

S-a născut pe 10 iunie 1921, pe insula Corfu, ca prinţ al Greciei şi al Danemarcei. Când Philip avea un an și jumătate, Familia Regală elenă a fost exilată și tatăl lui a primit interdicție pe viață de a mai reveni în Grecia. A fost văr al Regelui Mihai I al României. Născuţi în acelaşi ani, cei doi au petrecut multe vacanţe împreună, la Constanţa, Sinaia şi în Italia.  

Pe Elisabeta, actuala Regină a Angliei, a întâlnit-o în 1939, în timp ce studia la Colegiul Marinei Regale din Dartmouth. Pentru viitoarea Suverană, atunci în vârstă de 13 ani, a fost dragoste la prima vedere. Din acel moment, au păstrat legătura prin corespondență, iar după Al Doilea Război Mondial, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey.

Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip au avut împreună patru copii

Au împreună patru copii, Prinţul Charles, moştenitorul tronului, Prinţesa Anne, Prinţul Andrew şi Edward, opt nepoţi şi 10 strănepoţi.

Presa tabloidă a scris că i-a fost infidel reginei în repetate rânduri. Ba chiar, unele dintre aceste relaţii s-ar fi întins pe mai mulţi ani. Zvonurile nu au fost niciodată confirmate oficial. 

Prinţul Philip: Cred că principala lecţie pe care am învăţat-o este că toleranţa este unul dintre ingredientele esenţiale ale unei căsnicii fericite. Poate nu e atât de importantă când lucrurile merg bine, dar este absolut vitală, când lucrurile devin dificile. Şi mă puteţi crede pe cuvânt că Regina este foarte tolerantă. 

Viaţa sa nu a fost lipsită de controverse. Poate cea mai mare dintre ele este legată de moartea Prinţesei Diana. Mohammed Al-Fayed, al cărui fiu, Dodi Fayed, a murit în acelaşi accident cu fosta sa noră, a susţinut că Prinţul Philip a ordonat moartea Dianei şi că accidentul a fost făcut parte din scenariu. Ancheta asupra morţii Dianei, încheiată în 2008, a concluzionat că nu există nicio dovadă a conspiraţiei.

Rămâne cunoscut şi pentru umorul său tăios, dar nu întotdeauna pe placul tuturor. 

Nici ultimii ani de viaţă nu au fost unii liniştiţi. În 2019, la vârsta de 97 de ani, Prințul Philip a provocat un accident de maşină în Windsor în care a rănit o femeie. După incident, permisul i-a fost revocat. A urmat scandalul în care al doilea dintre cei trei băieţi ai săi, Prinţul Andrew, este acuzat de abuzuri sexuale şi relaţii cu minore. 

Opt zile de doliu naţional, în Marea Britanie, după moartea Prinţului Philip

O altă lovitură a fost pentru el şi Familia Regală autoexilul nepotului său, Prinţul Harry, peste Ocean, după ce a anunţat Familia Regală că el şi soţia sa Meghan nu vor să mai lucreze pentru palat. În fine, nu mai departe de luna trecută, când Philip era în spital, Familia Regală a fost acuzată de rasism. 

Prinţul Philip: Ca toate familiile, am parcurs întreaga gamă de plăceri şi necazuri în ce priveşte experienţa creşterii copiilor. Sunt, de felul meu, oarecum părtinitor, dar copiii noştri s-au descurcat destul de bine în circumstanţe foarte dificile şi exigente. 

A fost unul dintre cei mai activi membri ai Casei Regale a Marii Britanii. Din 1952 şi până la retragerea sa din activitate, în 2017, a participat la peste 22.000 de evenimente oficiale şi a făcut peste 2.000 de vizite în întreaga lume. 

Regina Elisabeta a II-a: El a fost, pur și simplu, sprijinul meu, în toți acești ani. Atât eu, familia, dar și multe alte țări, îi datorăm mai multe decât și-ar putea imagina.  

În Regatul Unit urmează opt zile de doliu naţional. După dorinţa sa, dar şi din cauza restricţiilor impuse de pandemie, nu vor fi organizate funeralii naţionale. Va fi înmormântat la Castelul Windsor, la o dată care urmează să fie făcută publică în perioada următoare de Familia Regală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Controversele din viaţa Prinţului Philip. Mohammed Al-Fayed l-a acuzat că a ordonat moartea prințesei Diana, ancheta nu a găsit nicio dovadă