Antena Meniu Search
x

Video Problema bizară a unui scriitor din Deva. A umplut blocul cu cărți, iar vecinii se tem că se dărâmă: "Păi să le țină în altă parte"

În general, pe cei care locuiesc la bloc îi reclamă vecinii că acultă muzica prea tare, că folosesc bormaşina când se crapă de ziuă sau că au animale zgomotoase. Cine s-ar fi gândit, însă, că te pot da cărţile afară din casă? Are prea multe, domnule, se dărâmă blocul! Asta spun ceilalţi locatari despre un scriitor român care, după ce şi-a umplut apartamentul de volume, a invadat şi acoperişul, şi holurile. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 25.02.2024, 19:33

Vezi și
  • Daniel Iancu, scriitor: Peste tot, şi în bucătărie, şi în camera fiului, şi pe hol, în vestibul, pe casa scării, pe mansardă. Sunt foarte multe locuri unde le ţin. Avem un singur dulap pentru haine, mobila de bucătărie şi cam asta este. Restul sunt cărţi. 

Aşa arată o bibliotecă... extinsă şi pe scara unui bloc din Deva. Locatarii sunt înspăimântaţi. Îl acuză pe publicistul Daniel Iancu, proprietarul volumelor, că ar putea dărâma clădirea cu toate cărţile lui. 

  • Daniel Iancu, scriitor: S-au acumulat de-a lungul zecilor de ani toate aceste cărţi care sunt în jurul meu şi sunt şi în alte locaţii, deci nu numai în apartament. Aşa am ajuns la un număr impresionant de volume, de care am nevoie. 
  • Iulia Pop, reporter Observator: Nu suntem într-o bibliotecă, deşi aşa pare, ci pe casa scării. Iar cărţile Discordiei sunt şi aici, dar dacă le adăugăm şi pe cele de pe terasa blocului şi din apartament, adică din sufragerie, din bucătărie sau hol, obţinem un total de 20 de mii de volume, spune prorpietarul. Dacă în medie trei cărţi precum acestea au un kilogram, asta înseamnă că la etajul 4 avem echivalentul unul elefant adult de 6 tone. 

Daniel Iancu este cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

Pe acelaşi subiect

Cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Daniel Iancu spune că toate aceste volume sunt nu doar o pasiune, ci şi o necesitate pentru meseria lui. El a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu medalia aniversară "centenarul Marii Uniri" în 2018. Nici munca, nici distincţia nu îl scutesc, însă, pe autor de criticile vecinilor şi de reclamaţiile făcute la Asociaţia de proprietari. 

  • Vecină: Are nevoie de cărţi pentru meseria lui, este cercetător ştiinţific. Da.. ce să spunem. Păi să le ţină în altă parte dacă are nevoie, nu pe suprafaţa asta ca să ne afecteze, zic eu, na.
  • Daniel Iancu, scriitor: Dacă este o problemă, să se facă o expertiză şi să vină un expert să evalueze greutatea volumelor şi dacă este pus blocul în pericol. 

Ce-i drept, cercetătorul şi-a extins biblioteca şi pe acoperişul blocului. Acolo este un alt univers literar.

Vecinii scriitorului se tem, însă, că poate izbucni oricând un incendiu în bloc de un chiştoc aruncat printre cărţile din spaţiul comun. Deocamdată, niciuna dintre părţi nu cedează. Nici scriitorul, nici vecinii, dar nici... clădirea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Problema bizară a unui scriitor din Deva. A umplut blocul cu cărți, iar vecinii se tem că se dărâmă: "Păi să le țină în altă parte"