Video Producţie record de grâu în 2021. Agricultorii culeg roadele muncii, după o întârziere de aproximativ 3 săptămâni din cauza vremii extreme
Vorbim despre singura parte bună a vremii caniculare. Avem producţie record de grâu în acest an. Aşa o anunţă agricultorii, care culeg acum roadele muncii. Şi nu sunt deloc puţine! Cifrele pe 2021, spun cei care au pariat pe cereale, sunt unele dintre cele mai bune din ultimul deceniu. În unele zone, s-au făcut chiar şi şapte tone de grâu la hectar.
O loterie, aşa este vremea pentru agricultori: "E una dintre cele mai pretenţioase perioade, în care azi e bine, mâine nu poţi şti dacă mai e sau nu bine". După un an de secetă, 2021 pare a fi unul excelent pentru grâul românesc. În comuna Gorban, din Iaşi, agricultorii nu îşi văd capul de treabă.
Costel Diaconu Agricultor: Încălzirea asta globală aduce mereu, mereu aceleași probleme care nu erau văzute în zona noastră. De la călduri de 35-37 de grade, mâine pot fi ploi torențiale care să spele tot şi să inunde. Tot ce înseamnă spice vor fi deteriorate şi boabele la fel.
Tocmai ca să fie pregătiţi să facă faţă capriciilor vremii, agricultorii s-au adaptat. Unii dintre ei şi-au achiziţionat secerători de ultimă generaţie, care indică pe un mini calculator de bord situaţia din teren.
Reporter: Cu cele vechi cam câte hectare făceaţi?
- Producţie record de grâu, în România, ca urmare a ploilor. Preţurile însă nu scad, pentru că fermierii vor...
- Ploile din ultimele zile, mană cerească pentru agricultori. România ar putea avea o producție record de grâu
- Din grânarul Europei, am ajuns patria pâinii congelate. Am importat din Polonia pâine de peste 2,3 milioane de...
Agricultor: Într o zi, în jur de 25,30 de hectare după producţie.
Reporter: Şi cu asta?
Agricultor: Am făcut 48 de hectare, cel mai mult. De asta avem utilaje performante sa efectuăm cat mai repede orice lucrare. Acum ai două zile bune și tragi de ele și cu utilaje performante poți să faci cat făceai înainte în o săptămână sau mai mult.
În plus, decât să piardă tot, agricultorii au preferat să aleagă soiuri mai puţin productive, dar mai rezistente la capriciile vremii.
Costel Diaconu, Agricultor: Pentru a fi mai siguri pe condițiile climatice de la noi, folosim mai mult soiuri românești. Ne salvează uneori.
În mod normal, aceast producedură de recoltare începe la sfârşitul lunii iunie; suntem trecuţi de jumătatea lunii iulie şi de abia acum agricultorii s-au apucat de recoltat, asta din cauza ploilor de la începutul verii şi a frigului din primăvară. Vorbim despre o întârziere de aproximativ 3 săptămâni, dar şi despre o producţie record: de 5,6 tone la hectar.
Anul trecut, aproape 80% din producția de grâu a fost afectată din cauza secetei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰