Cum s-a produs tragedia care a provocat moartea lui Gabriel, asistentul universitar care a pierit în Făgăraș
Un asistent universitar de la Facultatea de Geografie din Bucureşti a murit într-o prăpastie din Munţii Făgăraş. Profesorul avea 28 de ani.
Tragedie în munţi. Un asistent universitar de la Facultatea de Geografie din Bucureşti a murit într-o prăpastie din Munţii Făgăraş. Profesorul avea 28 de ani. El era însoţitorul unui grup de aproape 50 de studenţi.
În întuneric, la lumina lanternelor, 14 salvamontişti şi 4 jandarmi aduc la baza muntelui trupul lui Gabriel Stănoiu. Mai bine de 12 ore, au încercat să ajungă la el. Solicitaseră chiar şi un elicopter, însă din cauza vremii, aparatul de zbor nu a putut fi ridicat de la sol.
Ultima lecție de geografie, ținută pe munte
La 28 de ani, Gabriel era asistent universitar la Facultatea de Geografie din Bucureşti. Pasionat de munte, se pregătea pentru teza de doctorat.
- Un bărbat de 37 de ani, găsit mort pe acoperișul unei case în construcție din județul Timiș
- Rafinăriile Lukoil şi Petrobrazi, afectate de o pană de curent: Garda de Mediu, chemată în Ploieşti. Reacţia...
- Doiniţa şi Bianca, două surioare de 4 şi 14 ani, au dispărut în Sibiu. Poliţiştii au indicii că fetiţele ar...
- Încăierare între neamuri, la Borleşti, după un live pe o reţea de socializare: "S-au bătut băieţii, sunt...
- Tineri pe motocicletă, spulberaţi cu mașina de o șoferiță de 19 ani, pe o stradă din Lugoj. Accidentul a fost...
În Făgăraş, venise împreună cu un grup de 45 de studenţi, într-o excursie organizată chiar de el, la finalul anului universitar. Sâmbătă, reuşiseră să urce până pe vârful Moldoveanu, unde profesorul a ţinut o ultimă lecţie de geografie.
Ioan Andrei Vodă, student: "Ne-a explicat în primul rând configuraţia reliefului de acolo, relieful glaciar, cu tot. Deci ne-a ţinut o lecţie de geografie foarte faina."
Cum s-a produs accidentul
Tragedia s-a petrecut la întoarcerea de pe traseu. Tânărul a vrut să-şi recupereze ruscascul care-i căzuse, dar a alunecat pe iarbă şi s-a prăbuşit printre stânci, pe o distanţă de 200 de metri. Îngroziţi şi izolaţi în munte, studenţii au sunat la 112.
Ion Berevoianu, salvamont Nucşoara: "Unul din grup, mai din spate, a spus că a văzut ceva portocaliu. ceva ce seamănă cu geaca domnului profesor. Avea piciorul rupt, spuneau că nu mai are puls."
Ioan Andrei Vodă, student: "Spunea că vrea neapărat să se ducă după ghiozdan. Eu i-am spus nu vă riscaţi, nu are rost, pentru un ghiozdan. Dar nu am avut cu cine, nu o vrut să înţeleaga."
Operaţiunea de salvare a fost riscantă chiar şi pentru salvatori. Studenţii nu erau echipaţi pentru munte. Mulţi purtau tenişi şi n-aveau pelerine de ploaie. În cele din urmă, au fost coborâţi în siguranţă, dar în stare de şoc.
Cristian Toma, salvamont Argeş: "Să stiţi că au rămas foarte marcaţi. În ultimul grup pe care l-am întâlnit, era o domnişoară în grup şi ne-a întrebat dacă avem psiholog."
Pe munte, au ajuns și criminaliștii care anchetează acum accidentul.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰