Antena Meniu Search
x

Cum s-a produs tragedia care a provocat moartea lui Gabriel, asistentul universitar care a pierit în Făgăraș

Un asistent universitar de la Facultatea de Geografie din Bucureşti a murit într-o prăpastie din Munţii Făgăraş. Profesorul avea 28 de ani.

Vezi și

Tragedie în munţi. Un asistent universitar de la Facultatea de Geografie din Bucureşti a murit într-o prăpastie din Munţii Făgăraş. Profesorul avea 28 de ani. El era însoţitorul unui grup de aproape 50 de studenţi.

În întuneric, la lumina lanternelor, 14 salvamontişti şi 4 jandarmi aduc la baza muntelui trupul lui Gabriel Stănoiu. Mai bine de 12 ore, au încercat să ajungă la el. Solicitaseră chiar şi un elicopter, însă din cauza vremii, aparatul de zbor nu a putut fi ridicat de la sol.

Ultima lecție de geografie, ținută pe munte

La 28 de ani, Gabriel era asistent universitar la Facultatea de Geografie din Bucureşti. Pasionat de munte, se pregătea pentru teza de doctorat.

În Făgăraş, venise împreună cu un grup de 45 de studenţi, într-o excursie organizată chiar de el, la finalul anului universitar. Sâmbătă, reuşiseră să urce până pe vârful Moldoveanu, unde profesorul a ţinut o ultimă lecţie de geografie. 

Ioan Andrei Vodă, student: "Ne-a explicat în primul rând configuraţia reliefului de acolo, relieful glaciar, cu tot. Deci ne-a ţinut o lecţie de geografie foarte faina."

Cum s-a produs accidentul

Tragedia s-a petrecut la întoarcerea de pe traseu. Tânărul a vrut să-şi recupereze ruscascul care-i căzuse, dar a alunecat pe iarbă şi s-a prăbuşit printre stânci, pe o distanţă de 200 de metri. Îngroziţi şi izolaţi în munte, studenţii au sunat la 112.

Ion Berevoianu, salvamont Nucşoara: "Unul din grup, mai din spate, a spus că a văzut ceva portocaliu. ceva ce seamănă cu geaca domnului profesor. Avea piciorul rupt, spuneau că nu mai are puls."

Ioan Andrei Vodă, student: "Spunea că vrea neapărat să se ducă după ghiozdan. Eu i-am spus nu vă riscaţi, nu are rost, pentru un ghiozdan. Dar nu am avut cu cine, nu o vrut să înţeleaga."

Operaţiunea de salvare a fost riscantă chiar şi pentru salvatori. Studenţii nu erau echipaţi pentru munte. Mulţi purtau tenişi şi n-aveau pelerine de ploaie. În cele din urmă, au fost coborâţi în siguranţă, dar în stare de şoc. 

Cristian Toma, salvamont Argeş: "Să stiţi că au rămas foarte marcaţi. În ultimul grup pe care l-am întâlnit, era o domnişoară în grup şi ne-a întrebat dacă avem psiholog."

Pe munte, au ajuns și criminaliștii care anchetează acum accidentul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Cum s-a produs tragedia care a provocat moartea lui Gabriel, asistentul universitar care a pierit în Făgăraș