Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Programul Rabla 2018. Prime de casare de până la 9.200 de lei pentru maşinile cu emisii scăzute!

Programul Rabla 2018 vine cu noutăţi, iar accentul va fi pus pe reducerea emisiilor de carbon, a anunţat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

de Redactia Observator

la 01.04.2018 , 12:04

Programul Rabla 2018 vine cu noutăţi, iar accentul va fi pus pe reducerea emisiilor de carbon, a anunţat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Cornel Brezuică, preşedintele AFM, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că programul Rabla 2018 va promova maşinile full electrice.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 16 martie 2018, 11.40. Ministerul Mediului a dat startul programului Rabla 2018 şi a anunţat că anul acesta bugetul va fi de 253 de milioane de lei.

Pe acelaşi subiect

Din bugetul total alocat pentru cele două secţiuni ale programului guvernamental, 133 de milioane lei merg către Rabla Clasic, iar 120 de milioane de lei către Rabla Plus. 

Programul Rabla 2018 va continua cu siguranţă!

"În legătură cu Programul 'Rabla', anul acesta a fost vorba despre o alocare destul de importantă, chiar în creştere. Aici aş completa spunând că în Programul 'Rabla Plus' este pentru prima dată în istoria României când numărul de autovehicule full electrice şi hibride a ajuns la peste 600 de unităţi. Anul trecut au fost vreo 10 - 15 unităţi. Pentru anul acesta nu s-au înmatriculat toate, deoarece producătorii nu au fost pregătiţi pentru asta, nu se aşteptau. Am modificat Ghidul de finanţare, alocându-le un termen de 120 de zile de la data de la care cetăţeanul merge la dealer să-şi comande maşina până la momentul la care dealerul va aduce acea maşină. Programul 'Rabla' va continua cu siguranţă şi la anul, pentru că tendinţa este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinţă a Uniunii Europene şi o obligaţie asumată de România, iar maşinile cu zero emisii reprezintă o prioritate pentru orice stat membru. Aţi văzut că multe capitale îşi propun ca, până în 2020 - 2025, să promoveze full electrice pe şosele", a spus Brezuică, potrivit Agerpres.Programul Rabla 2018 va pune accent pe masinile full electrice

Programul Rabla 2017 a avut un buget de 205 milioane de lei

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice şi cele juridice au putut accesa Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional - 'Rabla Clasic' şi 'Rabla Plus'. Bugetul anunţat la momentul respectiv, în cazul programului 'Rabla Clasic', se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru 'Rabla Plus' la 45 de milioane de lei.

Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat în şedinţa săptămânală suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului 'Rabla Clasic' pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai târziu, în numai 30 de minute, anunţa, la momentul respectiv, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Cum functioneaza Programul Rabla 2018

Cum funcţionează Programul Rabla 2018

Persoanele care doresc să beneficieze de reducerea oferită de stat prin programul Rabla 2018, aferentă primelor de casare, trebuie să se prezinte cu autoturismul vechi la un centru autorizat de colectare și casare. 

Colectorul eliberează certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, precum și tichetul electronic în valoare de 6.500 lei. 

Proprietarul autovehiculului casat trebuie să obțină copii legalizate ale certificatului de înmatriculare și ale certificatului de distrugere, ce vor fi utilizate ulterior în vederea radierii autoturismului din evidență circulației.

Proprietarul autovehiculului casat (sau deținătorul tichetelor valorice) se poate înscrie apoi la un dealer sau producător autorizat în vederea achiziționării unuia autoturism nou, pe baza unui dosar ce trebuie să conțină următoarele documente.

Acte necesare programul Rabla 2018:

  • actul de indentitate al proprietarului, în copie și în original;
  • tichetul valoric în original;
  • certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizata;
  • certificatul de radiere din evidență circulației a autovehiculului vechi, în original;
  • în cazul contractelor de leasing este necesară și declarația pe proprie răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul își exprimă în mod explicit opțiunea de a achiziționa autovehiculul nou la finalul perioadei de leasing.

În factura emisă de producător sau dealer se va evidenția prețul autovehiculului nou, precum și diferența de plată aferentă reducerii oferite de stat prin prima de casare.

Primă de casare de până la 9.200 de lei prin Programul Rabla 2018

În același timp, prima de casare poate fi cumulată cu un ecobonus de 1.000 de lei, însă tot în funcție de emisii (pentru anul 2017, ecobonusul se acordă pentru automobilele noi al căror sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcționare mixt), și poate chiar cu un ecobonus de 1.700 de lei pentru vehiculele cu sistem de propulsie hibrid.

Prin urmare, un cetățean poate primi de la stat maximum 9.200 de lei, adică 6.500 de lei primă de casare și 2.700 de lei ecobonus.

Prima de casare se acordă numai pentru mașinile vechi de cel puțin opt ani (adică cele înmatriculate prima oară în România înainte de 1 ianuarie 2010). Iar fiecare cetățean poate să cumpere mai multe mașini noi prin programul Rabla 2018, însă numai dacă predă, pentru casare, un număr echivalent de automobile vechi. Totodată, există și posibilitatea de a ceda prima de casare unei alte persoane.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Programul Rabla 2018. Prime de casare de până la 9.200 de lei pentru maşinile cu emisii scăzute!