Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Proiectul de lege pentru victimele tăcute. Poliţiştii ar putea continua ancheta în cazul femeilor bătute de parteneri, chiar dacă ele renunță la plângere

Dreptate şi pentru victimele tăcute! Poliţiştii ar putea continua ancheta în cazul femeilor bătute de parteneri chiar dacă acestea renunţă la plângere, de teama răzbunării. Un proiect de lege depus în parlament completează acestă prevedere cu majorarea pedepselor pentru agresori. 

de Denisa Dicu

la 30.09.2024 , 20:08

"Tu eşti nebună? Îţi dau una de te fărâm"

"Hai să coborâm! Hai! Pai ce, nu mai am voie să îmi bat nevasta?"

Legea îşi propune să pedepsească acest tip de agresori chiar în absenţa reclamaţiilor de la victimă. Doar din raportările oficiale, in primele 8 luni ale acestui an, numărul femeilor care au fost victime ale violenței este de 4 ori mai mare fata de cel al bărbaților.

Vezi și

Monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice se va extinde de mâine în toată ţara

Pe acelaşi subiect

"Violenţa domestică a crescut cu aproape 5 în primele 8 luni ale anului 2024, ceea ce demonstrează amploarea fenomenului şi necesitatea de a lua măsuri mult mai stricte", Alexandru Nazare, senator.

Avocaţii întâlnesc frecvent situaţii în care femeile îşi retrag plângerile împotriva partenerilor.

"Am fost contactat de către aceasta pentru a face retragerea plângerii deoarece s-a împăcat cu agresorul și că dumneaei consideră că actele de violență nu se vor mai repeta împotriva ei și ulterior, la câteva luni de zile, s-a întâmplat să fiu contactat din nou, că s-au repetat", povestește Ionuț Sandu, avocat. 

În paralel, monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice se va extinde de mâine în toată ţara.

Monitorizarea folosind brățara electronică poate fi dispusă de procuror sau de un judecător. Fata de cei aflați sub control judiciar, persoanele arestate la domiciliu vor fi supravegheate și prin intermediul acestui senzor, care emite o alertă în cazul în care persoanele monitorizate vor să părăsească domiciliul.

"Începând de mâine, 1 octombrie 2024, 18 județe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică", Bogdan Ghebaur, purtător cuvânt Poliția Română.

Peste 42 de mii de femei, bărbaţi şi copii au fost victimele violenţei domestice în primele 8 luni.

Denisa Dicu Like

Pasiune, adrenalină, curiozitate și dorința de a afla poveștile oamenilor. Sunt doar câteva dintre lucrurile care mă îndeamnă să fac jurnalism cu atât de mult drag.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Evenimente » Proiectul de lege pentru victimele tăcute. Poliţiştii ar putea continua ancheta în cazul femeilor bătute de parteneri, chiar dacă ele renunță la plângere