Video Proiectul pădurii urbane Noroieni, lăsat pe pauză din cauza unui animal protejat de lege. Autorităţile susţin că nu există în zonă, ONG-urile îi contrazic
Vidrele din judeţul Maramureş pun pe pauză proiectul pădurii urbane Noroieni. Chiar dacă autorităţile au în plan amenajarea unor locuri speciale de picnic şi de joacă, dar şi de construcţia unor restaurante, intiţiativa este întârziată. Dacă autorităţile locale susţin că au făcut studii şi că animalele nu există în această zonă, ONG-urile spun că în pădurea Noroieni trăieşte cel puţin o familie de vidre.
Pădurea Noroieni este situată la ieşirea din municipiul Satu Mare şi, acum câţiva ani, era o oază de linişte şi relaxare pentru localnici. Acum însă locul este plin de gunoaie şi lăsat în voia sorţii. Pentru a îl readuce la viaţă, primăria a pregătit vrea să îl reamenajeze.
Proiectul a fost construit în jurul lacului şi se va desfăşura pe o suprafaţă de aproximativ şase hectare. În acest moment, planul de dezvoltare este întârziat cu patru luni. Motivul pentru care proiectul a fost întârziat este existenţa vidrelor care trăiesc în această zonă protejată din Pădurea Noroieni.
"Cum s-au putut observa aceste animale? A trebuit să ningă şi să fie ninsoare ca să vadă specialiştii exact urmele lor. S-a constat că în zona studiată şi în zona respectivă nu există vidre, astfel, proiectul va merge mai departe", spune Maskulik Csaba, citymanager Primăria Satu Mare.
Reprezentanţii ONG-urile susţin însă că în zonă există cel puţin o familie de vidre.
- Ce a înţeles preşedintele CCR din discursul lui JD Vance despre anularea alegerilor: "A spus că suntem o...
- Uniformă de 7.500 de lei a Poliţiei, distrusă după prima spălare: "Nu este un puzzle, nici fake news"
- Cine este autorul jafului de la sala de jocuri din Ovidiu. Individul are 19 ani și era căutat de poliția italiană
- Prima reacţie a CCR după anularea alegerilor. Reorganizarea turului 2, exclusă: "Ar fi o eroare grosieră şi o...
- Tenorul Felician Mureșan a murit pe Aeroportul Otopeni, în timp ce aştepta să se îmbarce spre Grecia. "Şi-a...
"Am realizat trei studii asupra vidrelor din ariile protejate şi în toate aceste trei cercetări am găsit vidre cam peste tot în aria protejată", spune Nagy Janos Mark, reprezentant ONG.
Angajaţii primăriei susţin că nu o să fie afectat habitatul natural al animalelor.
"Proiectul nu este o intervenţie majoră. Deci nu este o intervenţie, să nu se imagineze, să se construiască acolo nişte clădiri mari. Efectiv, un aranjament în mijlocul naturii în care poţi să te simţi mai relaxat, mai bine în mijlocul naturii", spune Maskulik Csaba, citymanager Primăria Satu Mare.
Localnicii sunt încântaţi de reamenajarea zonei.
"Înainte, atât de frumos era. Aici era un teren de fotbal. S-a lăsat totul în paragină aici în ultima vreme".
"Mai demult a fost o zonă foarte frumoasă, când eram mică. Am fost aici cu şcoala la picnic şi a fost foarte frumos", spun localnicii.
Primăria din Satu Mare aşteaptă acum autorizaţia din partea Agenţiei de Protecţia Mediului. Până în acest moment, costurile pentru reamenajarea zonei din Pădurea Noroieni depăşesc suma de 1 milion de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰