Video Raed Arafat a explicat logica din spatele noilor restricții: "De ce între 23 și 5?"
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Observator care este logica din spatele noilor restricții ce vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie 2020. Afarat a declarat că se urmărește reducerea mobilității și a contactului, în special între persoanele tinere, ținându-se cont și de impactul asupra economiei.
- Restricții ca în starea de urgență, după un nou record de infectări
- "Între 23 și 5 impactul economic este foarte redus", a spus Raed Arafat
- Cele mai importante știri ale zile sunt la Observator 19, la Antena 1
"Măsurile care se iau au o menire, cea mai importantă este reducerea mobilității și a contactului. Populația să aibă o perioadă cu un contact cât mai redus iar mobilitatea cât mai mică. Redus programul la magazine. De regulă magazinele cu program după 21 sunt mall-urile. Cele care sunt non stop au delivery, ei pot să rămână deschiși și să livreze la domiciliu. Comanda poată să vină la orice oră. Sunt firme care îți aduc comanda prin internet. 21 este ora de oprire a magazinelor astfel încât oamenii după această oră să rămână acasă. De ce între 23 și 5? Explicația este următoarea: între 23 și 5 se mișcă tinerii, care merg în vizite, la petreceri, unii la ceilalți, chiar dacă sunt închise cluburile, ei pot să facă asta în apartamente, este un mecanism de răspândire. Chiar dacă nu merg unii la ceilalți, faptul că se întâlnesc unii cu alții... Între 23 și 5 impactul economic este foarte redus. De regulă majoritatea oamenilor sunt acasă și dorm. Noi limităm partea tânără, care poate fi un vector de răspândire", a explicat Raed Arafat, la Observator.
Întrebat câte paturi mai sunt libere la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, Arafat a spus că situația este în dinamică.
"Mai sunt disponibile paturi, e o dinamică continuă. Dimineață aveam un număr de locuri în București care s-a completat, acum transferăm pacienți. Paturile se eliberează prin externare, când o persoană se simte mai bine, sau se eliberează prin deces", a transmis secretarul de stat.
Referitor la cazul jurnalistei care nu a putut merge la înmormântarea mamei sale, Arafat a subliniat că aceasta era pozitivă, deci putea transmite în orice moment virusul mai departe.
"Să luăm cazul unde nu s-a permis înmormântarea. Acolo pacienta era pozitivă, nu era într-o carantină. Pozitivă înseamnă că poate infecta pe alții. Dacă era doar în carantină se permitea, dar când ești pozitiv nimeni nu-și asumă. Explicații cât mai multe dăm, am ieșit peste tot, clar că sunt oameni care o să spună că nu-i bine. Dacă se deschid școlile nu-i bine, dacă se închid școlile nu-i bine, suntem într-o fază în care chiar depindem unii de ceilalți. Avem nevoie de sprijinul populației, altfel nu putem", a declarat Arafat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰