Video Reacția unui chiriaș din Capitală, după ce a aflat că trebuie să se mute într-o lună, pentru că locuiește într-un bloc cu risc seismic unu
Chiriaşii au interzis în blocuri cu bulină! Aşa sună noua lege care a intrat în vigoare astăzi. Proprietarii nu vor mai putea da spre închiriere apartamente în blocuri cu risc seismic unu. Chiriaşii au la dispoziţie o lună să plece de acolo. Legea nu e, însă, la fel pentru toată lumea. După ce la sfârştiul anului trecut comercianţii care aveau afaceri în clădiri cu bulină au fost înştiinţaţi că trebuie să se mute, acum au primit derogare.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Centrul Capitalei este de-a dreptul împânzit de clădiri cu bulină roşie sau de zeci de afişe pe care scrie "Atenţie, cade tencuiala!". Fie că vorbim despre instituţii ale statului sau despre clădiri unde încă locuiesc oameni, de astfel de imobile sunt încadrate în clasa de risc seismic unu.
Răzvan Munteanu, Președinte AMCCRS: Instituţia noastră lucrează în prezent, fie că vorbim de proiectare, fie că vorbim de execuţie, la un număr de 107 imobile. O mare parte dintre ele 47-48 de imobile sunt finaţate prin PNRR.
Într-un bloc cu bulină din buricul târgului locuieşte şi Karym. A aflat de la echipa Observator că trebuie să-şi caute altă chirie. Proprietarul nu l-a înştiinţat.
Un chiriaş evacuat va plăti cu 30% mai mult într-un bloc central fără bulină
- El este Paul, tânărul de 21 de ani strivit de acoperișul clădirii pe care o demola: "O inimă bună a încetat...
- "Totul a căzut. Nu mai putem trăi aici". Japonia, îndoliată de cutremurul de 7,6 pe Richter. Numărul deceselor...
- Momente de coşmar în prima zi a anului, în Japonia. Cutremurul de 7,6 a distrus zeci de case şi a crăpat, la...
Chiriaș: Mi se pare normal într-un fel să se ia o astfel de iniţiativă, dar în acelaşi timp cred că ar fi trebuit să fim anunţaţi cu mai mult timp înainte.
Un chiriaş evacuat va plăti cu 30% mai mult într-un bloc central fără bulină sau va scoate din buzunar aceiaşi bani într-un bloc la periferie, plus cheltuielile de transport. Brokerii imobiliari cred ca urmeaza o perioadă dificilă pe piaţa chiriilor.
Toma Filipovici, președintele asociației brokerilor imobiliari: Comercianţii au primit derogare şi pot funcţiona în continuare în clădiri cu risc. Specialiştii susţin, însă, că legea poate fi interpretată. Sălile de speciatol nu ar mai putea funcţiona astfel.
Radu Negoiță, arhitect: Cine a depus acest proiect de lege îşi asumă o responsabilitate pentru oamenii care vor funcţiona acolo, indiferent dacă sunt la parter sau la etaj.
Doar în Capitală, peste 60 de şcoli funcţionează în clădiri de maxim risc
Doar în Capitală, peste 60 de şcoli funcţionează în clădiri de maxim risc. Cel mai nou raport semnalează probleme mari şi in unitatile medicale. Cel mai mare spital din Moldova, de exemplu, are multe corpuri de clădire care s-ar putea prăbuşi la seism.
Clara Mihociu, reporter Observator: Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi este unul dintre cele mai vechi din ţară. Funcţionează de dinainte de anul 1800. Din păcate, însă, mai bine de jumătate din corpurile în care funcţionează acest spital sunt încadrate în gradul de risc seismic unu şi nu se ştie când vor fi reabilitate.
Cei care vor continua să închirieze apartamente in blocuri vechi riscăCARTON 4 amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰