Antena Meniu Search
x

Video Reacţie controversată în cazul stimulatoarelor cardiace de la cadavre. Ce spune medicul Vasile Astărăstoae despre reutilizarea dispozitivelor

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, Vasile Astărăstoae a reacţionat în cazul medicului Tesloianu care a reutilizat stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 08:07

Vezi și

Acesta a declarat, într-o postare pe blogul său, că din punct de vedere ştiinţific, nu ar fi nimic în neregulă cu aceaste proceduri. 

Mai mult de-atât acesta spune că stimulatoarele refolosite nu ar putea duce la infecţii care să le cauzeze moartea pacienţilor cărora le-au fost implantate. 

Cum funcționa rețeaua cardiologului Tesloianu?

Potrivit anchetatorilor, cardiologul Eduard Belu ar fi unul dintre cei care îi furniza doctorului Dan Tesloianu periodic stimulatoare cardiace și defibirilatoare. Un asistent de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași se ocupa de tranzacţie. Mergea la Braşov şi căra cu sacoşa stimulatoare cardiace și defibirilatoare.

Pe acelaşi subiect

După ce se vedea cu stimulatoarele pe masă, Tesloianu ar fi apleat la fostul șef de secție Antoniu Petriş, potrivit Parchetului. Anchetatorii bănuiesc că Antoniu Petriş, în timp ce era şef al secției de Cardiologie, ar fi girat sterilizarea dispozitivelor medicale prelevate de la decedați, pe care mai apoi Dan Tesloianu le refolosea fără ştirea pacienţilor. Petriş ştia clar că dispozitivele sunt de unică folosință și nu pot fi refolosite, nici măcar după sterilizare.

Theodora Benedek - preşedinte Comisie Cardiologie: "În România, legislaţia interzice resterilizarea oricărui tip de materiale sanitare. Vorbim de dispozitive intra cardiace foarte scumpe, al căror cost depăşeşte mii de euro. Nu este o soluţie ca fiecare să încerce să-şi rezolve problema la nivel local. Niciodată nu se umblă în dispozitiv." 

Pentru tot acest plan bine pus la punct, cei trei erau răsplătiţi. Anchetatorii au găsit la percheziţii teancuri de bani, valută din mai multe ţări. Aproape 150.000 de lei, 100.000 de euro, peste două mii de dolari şi alte sute de franci, lire sau forinţi. 

Medicul Tesloianu are acum o bună parte din avere sub sechestru. Un apartament în Iaşi, trei case, printre care şi cea construită într-o arie protejată din localitatea Movileni, 36 de tablouri ale unor pictori renumiţi, dar şi sume de bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Reacţie controversată în cazul stimulatoarelor cardiace de la cadavre. Ce spune medicul Vasile Astărăstoae despre reutilizarea dispozitivelor