Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Recensământ. Aproape 70.000 de timişoreni, daţi "dispăruţi". Scandal după ultima numărătoare: reacţie dură a primarului Dominic Fritz

Timișoara pierde, pe hârtie, aproape 70.000 de oameni. O scădere importantă faţă de datele obţinute la Recensământul din 2011. Asta se traduce în bani mai puţini de la bugetul de stat, mai puţini poliţişti locali şi ghisee mereu aglomerate, la permise sau paşapoarte. "E un eșec al Guvernului", spune primarul Timișoarei, care mai spune că nu sunt corecte cifrele şi nici nu ştie cum au fost obţinute. Practic, zeci de mii de oameni nu au fost vizitaţi de recenzori. Scăderi importante de populaţie înregistrează, de altfel, toate marile oraşe ale României.

de Iulia Pop

la 01.02.2023 , 17:02

Datele de la ultimul recensământ au devenit măr al discordiei între autorităţile din Timișoara. Ultimul recensamant arata ca Timisoara are o populatie de 250.000 de oameni, o scadere cu 21,4 % fata de 2011. Sunt date ofciiale contwstate de primatrie care sustine sus si tare ca suntem peste 309.000 de locuitori, dupa cum arata informatiile de la evidenta populatiei. O diferenta de aproale 60.000 de locuitori. Oameni pe care probabil nu i-a numarat nimeni si care locuiesc intr.una din zonele unde nu a calcat niciun recenzor. Recenzori s-au găsit greu, pentru că nu au fost motivaţi de cei şapte lei pentru fiecare chestionar completat. Mulţi au renunţat pe parcurs. Primăria cere acum transparentizarea datelor şi vrea să ştie clar cum s-a stabilit că oraşul are 251.000 de oameni.

Reacţia lui Dominic Fritz

"E evident ca populatia reala in Timişoara este cel putin la fel de mare ca si acum 10 ani. Acest recensamant nu are capacitatea sa ne arate realitatea din teren si in sensul asta a esuat Guvernul României", a declarat Dominic Fritz, primarul Timişoarei. Reprezentantul Guvernului în teritoriu îl contrazice. "Este intr-o mare eroare. 341 de zone erau de recenzat, sectoare, 80 de zone nu au avut recenzori și nu au recenzat, deci 23% din zone nu au fost recenzate, scaderea de populatie de 21,4 %. Poate faceti dumneavoastră o legatura, prea seamana cifrele", a declarat Sorin Belea –  Direcţia Regională de Statistică Timiş.

Vezi și

Timişoara nu e singurul oraş mare într-o astfel de situaţie. "Toate orasele mari din România, pe hartie, au pierdut populatie, dar in realitate stim ca zonele metropolitane au crescut si presiunea pe orase a crescut", a declarat Dominic Fritz  - primar Timișoara. "Aceasta scadere se traduce in reducerea numărului de politisti la politia locala si la permise sau pasapoarte unde se sta la coada, nu poate sa ia guvernul in calcul alocarea de persoanal decat datele oficiale ale recensamantului si aici avem o problema", a declarat Mihai Ritivoiu – prefect Timiș.

Aproape toate municipiile reședință de județ din țară au pierdut locuitori între cele două recensăminte, cel din 2011 și cel încheiat la finalul anului trecut. Iaşiul a pierdut peste 83.000 de oameni, Cluj Napoca aproape 40.000. Craiova are 35.000 de oameni in minus, iar Constanţa cu 20.000 mai puţin. Pe de altă parte, municipiile Alba Iulia, Bistrița și Vaslui sunt singurele unde există mai mulți locuitori în 2022, față de 2011.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Recensământ. Aproape 70.000 de timişoreni, daţi "dispăruţi". Scandal după ultima numărătoare: reacţie dură a primarului Dominic Fritz