Antena Meniu Search
x

Video Record de decese în valul 4 de Covid. Într-un oraș din Gorj, oficialii au epuizat registrul decedaţilor

Mii de oameni mor săptămânal în toată ţara, iar pandemia accelerează ritmul deceselor şi al înmormântărilor. Suferinţa însă nu scuteşte familiile de umilinţa cozilor de la ghişee. Oamenii stau ore întregi ca să obţină un certificat de deces. Mai ales în zilele de luni, după weekend-urile în care funcţionarii statului sunt liberi. Într-un oraş din Gorj, oficialii chiar au epuizat registrul decedaţilor.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 18.10.2021, 21:08

Vezi și

La o primărie din Capitală, luni dimineaţă stai la coadă dacă vrei un certificat de deces. Paznic: ”Durează, da. E aglomeraţie. Vedem. Dacă trece rândul, luaţi un bon nou. Îmi pare rău”.

Un tânăr care şi-a îngropat recent mama mărturiseşte că, la ghişeul de la evidenţa populaţiei: ”S-a lăsat cu urlete, împins și evident oameni cu masca sub nas urlând că "nu există virus", deși au venit să obțină acte pentru rude care s-au stins de covid”.

Pentru că în weekend sunt închise ghişeele primăriilor, e haos în fiecare zi de luni.

Ştefan Bedereag, medic anatomopatolog: ”Apar serii de decese, noaptea, în perioade în care noi nu suntem. Locuri în frigidere avem 12. Dar s-a dovedit a fi insuficient”.

Pe acelaşi subiect

Firmele de pompe funebre au activitate cum n-au avut vreodată

Iar în faţa spitalelor, alte cozi, cu dricuri. Firmele de pompe funebre au activitate cum n-au avut niciodată.

Administrator firmă pompe funebre: ”În ultima perioadă parcă nu mai facem faţă. Nu-mi amintesc o perioadă similară cu aceasta şi suntem în domeniu de 15 ani”.

E la fel în multe judeţe din ţară. În Târgu Cărbuneşti, din judeţul Gorj, s-au eliberat atât de multe certificate de deces încât au rămas fără registre.

Dănuţ Birău, primar Târgu Cărbuneşti: ”Numărul de decese care a crescut în ultima perioadă ne-a făcut să epuizăm acum câteva zile acele registre în care se consemnează aceste decese şi a trebuit să aducem altele”.

Funcționari insuficienți după ce s-au îmbolnăvit de Covid

Şi în Ploieşti, biroul care eliberează certificatele e complet depăşit. Mai ales că are şi program redus după ce un sfert dintre angajaţi s-au infectat.

Cristina Gâdiuță, dir. SPCLEP: ”Foarte greu. Media pe zi este de 35-40 de decese. Lunea, în condiţiile în care duminica aici e închis, sunt 60 de decese”

Situaţia este atât de gravă în unele judeţe, încât, primăriile trebuie să găsească soluţii rapide inclusiv pentru a face locuri în cimitire. La Botoşani, autorităţile au închiriat un excavator pentru a face față numărului mare de înmormântări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Record de decese în valul 4 de Covid. Într-un oraș din Gorj, oficialii au epuizat registrul decedaţilor