Antena Meniu Search
x

Noul record de infectări cu Sars-CoV-2 suprasolicită spitalele și cadrele medicale

Zi neagră în evoluţia epidemiei: România a sărit pragul de 1.000 de infectări pe zi. S-au confirmat 1.030 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. O cifră uriaşă care vine într-un moment în care sistemul de sănătate e deja sub presiune. Sunt focare în mai multe spitale din ţară. E criză de medici şi asta lasă unităţi mobile de Terapie Intensivă, care ar mai putea lua din presiunea asupra spitalelor, nefolosite. În paralel, ne apropiem şi de capacitatea maximă de testare. Deja timpul de aşteptare pentru aflarea rezultatul se întinde pe o săptămână. Timp în care, cei care fac testul la cerere, de exemplu, pentru a pleca în concedii pot fi infectaţi fără să ştie.

de Redactia Observator

la 22.07.2020, 20:09

Vezi și
  • Peste 1.000 de români s-au infectat cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.
  • Spitalele destinate exclusiv pentru pacienți cu covid și cele suport nu mai fac față numărului mare de pacienți.

Peste 1000 de cazuri de Covid-19 de ieri până azi. Mai mult decât oricând până acum. Toţi pacienţii vor ajunge la spital pentru cel puţin 48 de ore. Şi nu sunt singurii. Lor li se adaugă, teoretic, şi cei peste 4.000 de români care s-au externat la cerere sau au refuzat internarea în urma deciziei Curții Constituționale şi care sunt acum controlaţi de autorităţi. O presiune uriaşă pe un sistem de sănătate deja supraîncărcat şi fragil. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Stăm și strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând niște reguli sau instigând să nu respectăm niște reguli. 

Personalul medical se împuţinează pe zi ce trece. De la începutul pandemiei, unu din zece cadre medicale s-a infectat cu Covid. 

Alexandru Nițu, medic: Nu ne așteptam niciunii dintre noi, când am terminat Facultatea de Medicină, să trecem prin așa ceva. Întotdeauna venim la lucru cu frica de a nu lua și noi acest virus și a-l aduce acasă la cei dragi. 

Alexandru Niţu e medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Acolo este criză de paturi pentru suspecţii de Covid. Ieri, trei persoane care au sunat la 112 cu simptome au fost lăsate să aştepte până s-au găsit paturi. 

O femeie a stat trei ore într-o salvare până când i-a fost găsit un loc. Nici medicii nu sunt imuni la virus. 

În patru secții din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au fost declanșate anchete epidemiologice, după ce șapte cadre medicale au fost testate pozitiv pentru Covid 19. 

Şi în Craiova, la Spitalul de Boli Infecţioase, şapte cadre medicale au fost infectate doar în ultima zi. Noul val de îmbolnăviri în rândul medicilor şi cazurile tot mai multe de la zi la zi au dus deja la supraaglomerarea spitalelor Covid şi de suport. 

Leonard Bărăscu, preşedinte SANITAS: Problema este cu cei care vor fi grav. Sper să nu ajungem ca alții și să deceleze doctorul cui îi dă dreptul la viață și cui nu. 

La Brăila, peste 40 de angajaţi ai unei fabrici de cablaje auto s-au îmbolnăvit. 

Cătălin Boboc, prefect Brăila: În măsura în care nu vom mai avea paturi pentru pacienții de Covid, va trebui să luăm din paturile destinate persoanelor neinfectate.

Nu doar paturile la terapie intensivă sunt tot mai puţine. O altă problemă e deficitul de personal medical. Spitalului mobil cumpărat de Fundaţia Mereu Aproape prin donatorii săi a fost trimis săptămâna trecută la Galaţi, dar e încă nefolosit. 

Valentina Dobrea, manager Spitalul Judeţean Galaţi: Ne trebuiesc cadre medicale. Am trimis zece adrese şi la DSP şi la minister.

La Spitalul Judeţean din Galaţi, 98 de cadre medicale s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Alarmantă este şi situaţia de la Timişoara, unde spitalele destinate bolnavilor au devenit neîncăpătoare. Aici, salvarea a venit tot printr-un spital pe roţi. 

Andra Podgoreanu, purtător de cuvânt Spitalul Militar Timişoara: Medicii lucrează în ture. O tură înseamnă un medic de boli infecţioase, un medic ATI și un medic de laborator.

În Argeş, prefectul caută medici în Franţa. 

Emilian Soare, prefectul de Argeş: În judeţ nu mai avem de unde lua medici. La nivel naţional nu mai sunt medici care să poată fi detaşaţi. Speranţele noastre se îndreaptă spre Europa. 

Ne confruntăm cu o problemă nouă. A crescut capacitatea de testare. Astăzi au fost 24.877 de teste, dar prelucrarea probelor durează acum până la cinci zile lucrătoare, adică o săptămână.

Practic, mulţi aşteaptă rezultatul şapte zile, timp în care chiar dacă sunt infectaţi nu ştiu. Multe centre nu mai fac programări. 

Horea Timiş, director DSP Arad: S-au ocupat locurile până în august. În câteva zile am acoperit toată capacitatea DSP de a putea testa. 

Cornel Maghiar, medic laborator DSP: Cred că vom fi depășiți de situație. Procedura nu îți permite să faci mai mult de 160-170 de probe pe zi.

Cererea e tot mai mare. Mai ales din partea celor care vor să plece în concedii. 

Şi fotbalul e virusat. Trei echipe din prima ligă sunt afectate, iar astăzi a fost confirmat pozitiv şi antrenorul campioanei, Dan Petrescu. 

Sunt peste 1.000 de cazuri în 10 judeţe din ţară, printre care Suceava, Argeş, Galaţi, Vrancea şi Ilfov. 

Klaus Iohannis, președintele României: E foarte trist. Dar tristețea nu rezolvă problema. Problema putem să o rezolvăm împreună, respectând măsurile de distanțare, de igienă, să purtăm masca.

Bucureştiul rămâne cel mai afectat oraş din ţară: sunt 4.770 de cazuri active în Capitală în prezent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Noul record de infectări cu Sars-CoV-2 suprasolicită spitalele și cadrele medicale