Antena Meniu Search
x

New York Times despre Regele Mihai: "în mintea sa şi a multor români, a murit ca rege"

New York Times a publicat un amplu articol despre Regele Mihai, cu multe momente inedite sau încărcate de emoţie.

New York Times a scris un amplu articol despre Regele Mihai, la moartea fostului suveran

New York Times a publicat un amplu articol despre Regele Mihai, cu multe momente inedite sau încărcate de emoţie.  "În mintea sa şi a multor români, a murit ca rege", subliniază ziarul american.

Regele Mihai al României, care a salvat mii de vieţi în Al Doilea Război Mondial, când la 22 de ani, a avut îndrăzneala să-l aresteze pe dictatorul ţării, o marionetă a lui Hitler, a murit marţi, la reşedinţa sa din Elveţia. Avea 96 de ani. Aşa începe articolul dedicat de New York Times ultimului rege al României.

Ziarul american prezintă, pe larg, viaţa fostului suveran. Regele e adesea amintit pentru realizări care nu au depins de el. De exemplu, se spune că e singura persoană care şi-a precedat şi succedat propriul tată, ca rege, scrie New York Times.

Articolul menţionează momentele inedite din viaţa lui Mihai, începând cu prima lui domnie, când avea doar 5 ani. Când i s-a spus că e rege, Mihai ar fi răspuns: "Serios?" Când a fost asigurat că, într-adevăr, este rege, se spune că ar fi cerut o bucată de ciocolată, mai spune ziarul.

Apoi, regele-copil a fost înlăturat de pe tron de propriul tată, întors în ţară să-şi reclame coroana. New York Times a consemnat momentul: Mihai, ajuns la 9 ani, a devenit din nou prinţ moştenitor, şi se pare că era mulţumit: "Mă săturasem să port pantaloni lungi şi pălării incomode şi să mă duc în locuri unde nu voiam să merg, a spus el."

Ziarul punctează şi fapta de importanţă crucială a regelui, în cea de-a doua sa domnie: lovitura de la 23 august. Istoricii spun că acţiunea sa ar fi scurtat războiul cu câteva luni, salvând zeci de mii de vieţi, notează New York Times.

Despre abdicare, articolul menţionează că regele a părăsit România alături de peste 30 de membri ai familiei şi prieteni, cu un tren cu 8 vagoane care transporta, printre altele, patru automobile americane, 9 cutii cu gin şi 3 puşti. Guvernul român a spus că el a luat şi picturi valoroase, dar regele a dezminţit.

New York Times vorbeşte şi despre emoţia uriaşă stârnită în România de întoarcerea lui Mihai după căderea comunismului. Liderii României au fost îngroziţi de mărimea mulţimii pe care el a atras-o, spun ştirile vremii. Nu i-a mai fost permis să se întoarcă pentru o altă vizită până în 1997, scrie ziarul.

Locuind mai mult în Elveţia, Mihai a fost pilot comercial, broker şi fermier crescător de pui. A privit mereu abdicarea sa forţată ca ilegală. În mintea sa - şi a multor români - a murit ca rege, încheie New York Times. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » New York Times despre Regele Mihai: "în mintea sa şi a multor români, a murit ca rege"