Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator în cel mai mare depozit de gaze din ţară. România are stocurile pline, aproape de 100%, un nivel care nu a fost atins niciodată

Rămasă fără gaz rusesc, Europa şi-a umplut până la refuz depozitele. Şi nici nu se atinge de ele, pentru că vremea este neobişnuit de caldă pentru această perioadă. România are stocurile aproape de 100%, un nivel care nu a fost atins niciodată. În cel mai mare depozit de gaze din ţară a fost şi o echipă Observator. La Bilciureşti sunt stocate gaze ce ne-ar asigura un sfert din consumul național într-o zi de iarnă.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 26.10.2022, 20:16

Vezi și

România are, în total, şase depozite de gaze naturale. Cinci dintre ele sunt operate de aceeaşi companie şi au ajuns la un nivel de umplere de 94%. În Dâmboviţa se află o mare parte din rezervele energetice ale ţării. Bilciureşti, depozitul în care ne aflăm şi cel mai mare din România, de altfel, poate extrage într-o singură zi 15,5 milioane de metri cubi de gaz, adică suficient cât să asigure consumul întregii ţări în cele 24 de ore.  În plus, poate înmagazina 10 milioane de metri cubi de gaz, o cantitate aproape la fel de mare.

România are nevoie, în cea mai friguroasă zi din an, de aproape 56 de milioane de metri cubi de gaz

Iarna, însă, când consumul creşte, Bilciureşti poate asigura doar 25% din consumul total. România are nevoie în cea mai friguroasă zi din an de aproape 56 de milioane de metri cubi de gaz. "Depozitul Bilciureşti are aferent 60 de sonde. La 2.000 de metri sub noi, injectăm gazul şi de acolo extragem la suprafaţă şi-l ducem la consumatori. Cantitatea ne ajunge să ieşim din iarnă, indiferent cât de greu ar fi", a declarat Vasile Cârstea, director general Depogaz.

La Bilciureşti, specialiştii monitorizează sistemul 24 de ore din 24. "Urmărim parametri, urmărim debit, temperaturi, volume", a declarat Ioniţă Emil, şef formaţie Bilciureşti. Şi, de când a izbucnit războiul în Ucraina, atenţia e sporită. "În caz că va fi o problemă sau se întâmplă ceva se blochează, se închide. Nu lasă să explodeze sau să se întâmple necazuri. Este protejată", a declarat Ioniţă Emil, şef formaţie Bilciureşti.

România are o capacitate de stocare de aproape 4 miliarde de metri cubi, în timp ce consumul total anual se ridică la 12 miliarde de metri cubi. Acum, depozitele sunt pline în proporţie de 95%, adică avem stocat aproape 30% din tot necesarul de gaz dintr-un an. "Deja bursele de pe piaţa europeană au arătat o scădere semnificativă a preţului gazelor, ajungând chiar sub 100 de euro. Sper ca preţurile să se alinieze cât de cât şi să nu mai explodeze, aşa cum a fost o anumită perioadă de timp", a declarat Vasile Cârstea, director general Depogaz. "Preţurile au scăzut de 4-5 ori. Automat că se va vedea în facturi peste două-trei luni de zile", a declarat Ion Sterian, director general Transgaz.

Consumatorii casnici plătesc 31 de bani pe kilowatt oră, până la 31 august 2023. Cu toate acestea, directorul companiei care deţine aproape toate stocurile de gaz din ţară s-a gândit, ca şi apropiaţii săi, să facă economii. "Fiecare dintre noi încearcă să găsească soluţii alternative, astfel încât fiecare dintre noi să-şi facă o economie la bugetul familiei", a declarat Vasile Cârstea, director general Depogaz. Uniunea Europeană a anunţat că, într-un an, şi-a redus dependenţa de gazele din Rusia de la 40%, la doar 7%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Reportaj Observator în cel mai mare depozit de gaze din ţară. România are stocurile pline, aproape de 100%, un nivel care nu a fost atins niciodată