Antena Meniu Search
x

Gazprom testează livrările de gaze spre China din zăcământul Kovykta, cel mai mare din estul Siberiei

Grupul rus Gazprom a început testarea livrării de gaze din zăcământul Kovykta, cel mai mare din estul Siberiei, către conducta Power of Siberia, care transportă gaze spre China, relatează Reuters, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 12:23

Gazprom testează livrările de gaze spre China din zăcământul Kovykta, cel mai mare din estul Siberiei
Zăcământ de gaze, în Sakha, Siberia - Profimedia

La finalul lui 2019, Gazprom a început să livreze Chinei gaze din zăcământul Chanayda. Atât Chanayda, cât şi Kovykta, alimentează conducta Power of Siberia, a cărei capacitate anuală este de 38 miliarde metri cubi (bcm).

Conducta este crucială pentru eforturile Moscovei de a redirecţiona fluxurile sale de energie din Occident, unde guvernele au impus sancţiuni în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Gazprom a precizat că în decembrie zăcământul Kovykta şi noile facilităţi de transport pentru gaze vor fi deplin operaţionale.

În 2020, Gazprom a exportat 4,1 bcm gaze către China, cantitatea urcând la aproximativ 11 bcm în 2021, urmând să ajungă la 22 bcm în 2023. Luna aceasta, vicepremierul rus Alexander Novak anunţa că Power of Siberia va ajunge la capacitate deplină în 2027, cu doi ani mai târziu decât era planificat.

Planul Rusiei de a reorienta gazul din Europa către China, costisitor şi care necesită timp

Pe acelaşi subiect

În luna iulie, Putin a anunţat că Rusia discută un proiect de gazoduct care ar urma să aprovizioneze China tranzitând Mongolia. "Suntem în discuţii privind posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaz rusesc către China prin Mongolia", a declarat Putin la o întâlnire cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

Gazprom studiază de ani de zile posibilitatea ca un nou gazoduct major - Power of Siberia 2 - să tranziteze Mongolia transportând gaz rusesc în China. Gazoductul propus ar putea transporta 50 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, ceva mai puţin decât gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost lansat la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. El ar urma să devină o sursă majoră de venit pentru Rusia în anii următori, în contextul în care Europa încearcă să scape de dependenţa istorică de gazul rusesc.

Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Putin a semnat un nou contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaz Chinei. În 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz Chinei. Înainte de lansarea gazoductului Power of Siberia, aproape toată infrastructura Rusiei era orientată către transportul de gaz spre Europa, ceea ce face o reorientare către est o operaţiune potenţial costisitoare şi care necesită timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Gazprom testează livrările de gaze spre China din zăcământul Kovykta, cel mai mare din estul Siberiei