Antena Meniu Search
x

Reporterii Observator, acum 25 de ani. Ionela Lucan şi marea sa pasiune, dansul popular

De Ziua Antenei 1, mergem şi în culisele Observatorului. Îi descoperim altfel pe oamenii care vă aduc ştirile, în fiecare zi. Pe Ionela Lucan o vedem de obicei pe scările unui tribunal. Sau în mijlocul evenimentelor Puţini ştiu că, în copilărie, marea ei pasiune a fost dansul popular.

Vezi și

De Ziua Antenei 1, mergem şi în culisele Observatorului. Îi descoperim altfel pe oamenii care vă aduc ştirile, în fiecare zi. Pe Ionela Lucan o vedem de obicei pe scările unui tribunal. Sau în mijlocul evenimentelor Puţini ştiu că, în copilărie, marea ei pasiune a fost dansul popular.

”La mine acasă timpul trece mult mai greu şi omenia se măsoară altfel. Nu e om de seamă doar acela care are mai mult, ştie mai mult, poate mai mult ci mai degrabă acela care are valori, credinţă şi respectă tradiţia!”, dezvălui colega noastră, Ionela Lucan.

După mulţi ani în care a stat departe de meleagurile natale, în Bucovina, Ionela a dansat o horă alături de foştii colegi din ansamblul Cetina.

IONELA LUCAN, reporter Observator: Nu e om de seamă doar acela care are mai mult, ştie mai mult, poate mai mult ci mai degrabă acela care are valori, credinţă şi respectă tradiţia. Mi-am petrecut jumătate din tinereţe pe scena căminului cultural Vama, alături de ansamblul folcloric Cetina. Îmi amintesc că zilele de miercuri şi vineri erau cele mai aşteptate. La 5 după masă aveam repetiţie şi nu era ca acum, nu vorbeam între noi pe whatsapp sau pe reţelele de socializare. Ştiam că la acea oră trebuie să fim acolo şi dacă cineva lipsea însemna că s-a întâmplat ceva rău. Când intram în sala căminului şi auzeam trompeta sunând, mă umpleam de emoţie, de bucurie şi de nerăbdare să dansez, mărturiseşte Ionela.

Mihail Piticar, coregraf ansamblu Cetina: Acum facem vineri şi duminică.E lumea mai liberă. La sat lumea lucrează, copiii mai muncesc. Folclorul a fost întotdeauna o pasiune pentru mine şi cred că asta mă determină să fac acest lucru Îmi face o deosbită plăcere să-l transmit mai departe.

IONELA LUCAN, reporter Observator: Cred că acum 25 de ani eram la o şezătoare alături de mama mea, am şi o fotografie, e prima în costum popular. Mama mea a fost prima care a început datina. Ea a fost primul dansator din familie. Au urmat surorile mele mai mari şi apoi eu, spune Ionela.

NICU CIOCAN, directorul căminului cultural Vama: În aprilie 2019 fac 29 de ani de activitate în cadrul căminului cultural Vama. Este o parte marcantă a vieţii mele. I- am chinuit tare mult la ansamblu. Mi-aduc aminte că eraţi două şi vă spuneam Ionicile. Consider că tineretul nu are altă cale decât prin tradiţie, prin folclor!

IONELA LUCAN, reporter Observator: Mă bucur foarte mult să văd că generaţia care a venit după noi a înţeles că tradiţia, muzica, portul , ne definesc ca şi popor. după ce noi am plecat din sat, tradiţia tindea, cumva, să se piardă dar au venit aceşti tineri extraordinari , care îndrăgesc atât de mult comuna în care au crescut, încât ar vrea să ştie toată lumea de ea. Şi asta încearcă să facă.

”Sper ca şi peste 25 de ani să am ocazia să mă mândresc cu ei şi să vi-i arăt şi vouă”, spun Ionela.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Evenimente » Reporterii Observator, acum 25 de ani. Ionela Lucan şi marea sa pasiune, dansul popular