Video Republica Moldova se teme că ar putea fi următoarea victimă a lui Putin. Nu are nicio apărare în faţa armatei ruse
Republica Moldova e în stare de alertă teroristă. Şi-a închis spațiul aerian, de teamă că avioanele civile ar putea cădea victime războiului din Ucraina vecină. Toate cursele programate pentru azi au aterizat pe aeroporturi din România. Cu ruşii chiar în coasta lor, în regiunea separatistă Transnistria, vecinii moldoveni se tem că ar putea fi următoarea ţintă.
Ruşii au atacat baze militare din Odessa, iar sunetul exploziilor a ajuns până la Chişinău. Oamenii se tem pentru că militarii ruşi, staţionaţi în Transnistria, la nici 200 de kilometri de România, ar putea fi mobilizaţi. "Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență", a declarat Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
"Ne aflăm foarte aproape de zona de acţiune a militarilor ruşi şi în special a traiectoriilor rachetelor pe care le lansează ei. Pentru a menţine siguranţa cetăţenilor, a potenţialilor pasageri, s-a decis ca toate zborurile să fie anulate sau mutate la un aeroport din România", spune Dumitru Ciorici, jurnalist din Republica Moldova. Trei avioane cu destinaţia Chişinău au fost deviate spre Iaşi.
Oamenii din Republica Moldova se tem de efectele războiului
"Sunt foarte speriată, părinții mei sunt chiar la hotar cu Ucraina", mărturiseşte o femeie, iar un bărbat spune: "Nu ne-am așteptat, am fost la mare, ne-am odihnit și acum ...". "Aseară mama m-a sunat și mi-a zis că se aud zgomote, focuri", povesteşte un localnic.
- Corespondență din Ucraina: ”Pericolul este iminent și oamenii se întreabă când va cădea următoarea bombă”
- Rusia a declanșat războiul în Ucraina LIVE TEXT. Primele declaraţii ale lui Putin, înainte ca Occidentul să...
- Exodul ucrainenilor din calea bombardamentelor. Volodimir Zelenski le-a cerut bogaților să nu scoată banii din țară
Chiar în ziua în care a atacat Ucraina, Rusia a desfăşurat exerciţii în regiunea transnistreană. Separatiştii pro-ruşi de la Tiraspol nu ratează nicio ocazie să-şi plimbe tancurile, blindatele şi tunurile pe străzi, la parade. Republica Moldova este dezarmată în faţa pericolului.
Transnistria, instrumentul de şantaj al lui Vladimir Putin
Transnistria, teritoriul separatist aflat la Est de Republica Moldova, este instrumentul de şantaj al lui Vladimir Putin. Kremlinul are acolo în jur de 2.000 de militari şi un depozit cu 20.000 de tone de armament. Regiunea de 5.000 de kilometri pătraţi, cu o populaţie cam cât a unui judeţ din România, este o gaură neagră, o spălătorie de bani şi un spațiu al traficului de persoane. În fața unei eventuale agresiuni rusești, Moldova este extrem de vulnerabilă. Militarii ruşi dislocaţi în Transnistria ar putea ajunge la Prut în 24 de ore, fără a întâmpina nicio rezistență.
"Moldova e deja atacată de 30 de ani, că sunt trupe ruse pe un teritoriu legal recunoscut de comunitatea internaţională ca fiind al Moldovei. Dacă încep operaţiuni de destabilizare, este foarte prost, pentru că Odessa e lipită de Transnistria", explică Sorin Ioniţă, expert în politici publice. "Avem ameninţare prin trupe pacificatoare sau aşa-numitele trupe pacificatoare pe teritoriul Republicii Moldova", adaugă Angela Grămadă, analist politic din Republica Moldova.
Cel mai mare pericol pentru Moldova, dependentă de Gazprom
Dar cel mai mare pericol pentru Moldova, în acest moment, este ca regimul Putin să-i taie gazul şi curentul. "E o criză de securitate energetică, care e în toată Europa, dar la ei e mult mai gravă, pentru că depind de concernul Gazprom. Centrala electrică este în Transnistria", subliniază Sorin Ioniţă.
3000 de refugiaţi ucraineni au intrat până acum în Republica Moldova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰