Antena Meniu Search
x

Video 24 februarie 2022, ziua în care a început din nou războiul în Europa. Filmul invaziei de care se temea o lume întreagă

Oricât nu ne doream să spunem asta, de azi e război la granițele României. La ora 5 dimineața, după trei zile de la declararea independenţei celor două regiuni separatiste Doneţk şi Luhansk, Vladimir Putin a dat ordinul sec de atac asupra Ucrainei. În doar câteva secunde, o ploaie de rachete a căzut peste ţara vecină. De 15 ore sunt sub asediu mai multe oraşe mari, inclusiv Odessa şi Kiev. Sunt deja sute de morţi în rândul civililor. Putin promite să ne se oprească aici. A avertizat că statele care vor ajuta Ucraina vor suporta consecinţele şi a atras atenţia că Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare ale lumii. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 24.02.2022, 19:23

Vezi și

Nu era nici cinci dimineaţă în momentul în care a început atacul de care se temea lumea întreagă. Rând pe rând, aerodromuri şi aeroporturi militare, depozite de muniţie şi alte baze strategice ale armatei ucraienene au fost lovite de o ploaie de rachete trase din avioanele de luptă ale ruşilor şi din drone.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Am decis să lansez o operațiune militară specială. Scopul ei este protejarea cetăţenilor care, de opt ani, au suferit de pe urma abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev.

Ca la un semn, după discursul lui Putin, aviaţia rusă a ridicat de la sol zeci de avioane militare cu direcţia Ucraina. Au urmat ore de coşmar. O femeie a izbucnit în lacrimiSunt singură la muncă. Unde să fug? Unde să mă duc, vă rog, spuneţi-mi? Dumnezeul meu! 

De la reşedinţa sa, din Kiev, preşedintele Ucrainei anunţă catastrofa care i-a lovit ţara

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Azi, Rusia a declanşat invazia Ucrainei. El vrea să ne distrugă ţara, tot ce am construit, toate lucrurile pentru care am trăit.  

Bombardamentele au început mai întâi în est, în regiunea separatistă Donbas şi au avansat rapid spre sudul şi centrul ţării. Au fost lovite ţinte în Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa. Au fost aruncate în aer baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk şi instalaţii-radar din zona Crimeei, Kherson şi Odessa. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: O parte din zona Kievului a fost lovită, de asemenea în locul unde ne aflăm, în estul Ucrainei, undeva la 10-15 kilometri de Mariupol, s-a auzit o bubuitură puternică, a fost lovit Niprul, dar şi Harkivul.  

Aveau să fie doar primele lovituri pentru Mariupol. Au urmat bombardament după bombardament în oraşul port de la Marea Azov, una dintre puţinele localităţi din Doneţk, aflate încă sub control ucrainean. 

Reporterul Observator Laurențiu Rădulescu, în cea mai periculoasă zonă a Europei

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Se aud lovituri de artilerie, focuri de armă în apropiere, lovituri puternice la marginea Mariupolului. Casa asta a fost lovită în urmă cu foarte puţin timp, sunt încă pompieri aici care încearcă să stingă incendiul, sunt lovituri repetate la marginea Mariupolului, lovite case, lovite blocuri, şase persoane rănite, din câte am reuşit să înţelegem.

Diin tranşee, un militar ucrainean a transmis un mesaj emoţionant pentrut familia sa: Suntem sub bombardament intens. Mami, tati, vă iubesc. Totul va fi bine! 

Armata ucraineană susţine că a reuşit să doboare cel puţin 7 avioane de luptă şi un elicopter şi a respins pentru moment asaltul ruşilor în Mariupol

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Nu intraţi în panică. Haideţi să facem tot ce e necesar să sprijinim armata. Am vorbit cu preşedintele Biden, premierul Boris Johnson. Am început să organizăm o coaliţie anti-Putin.

Capitala Ucrainei, Kiev, a fost a doua ţintă majoră a atacurilor

Unităţi militare ruseşti au pătruns dinspre Belarus şi au lansat rachete GRAD asupra unor ţinte militare. La scurt timp de la primul raid, un avion militar ucrainean s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, cel mai probabil doborât de armata rusă. 

Tot după prânz, o navă militară a Rusiei din Marea Neagră devia vapoarele comerciale care se îndreaptau către Ucraina, după ce numeroase informaţii, încă neconfirmate, susţineau că Rusia atacă şi de pe mare sudul Ucrainei. Kremlinul a transmis că operațiunea militară împotriva Ucrainei va dura atât cât este nevoie, iar obiectivul Moscovei este de a impune un "statut neutru" Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » 24 februarie 2022, ziua în care a început din nou războiul în Europa. Filmul invaziei de care se temea o lume întreagă