Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reţeta străveche pentru salamul de Nădlac. Produsul e 100% românesc şi va fi certificat european

Un nou produs românesc va fi certificat european. Este vorba de salamul de Nădlac, făcut din carne de porc şi a cărui reţetă are o vechime de sute de ani. Va mai dura însă până când obţinem atestatul, pentru că procedura e una de durată. Până acum, România are 14 astfel de produse, protejate la nivel european. 

de Redactia Observator

la 22.01.2025 , 20:42

Aproape că nu există gospodărie în Nădlac în care oamenii să nu facă renumitul salam. Tradiția spune că fără un pahar de țuică închinat cu prietenii, salamul nu rezistă în timp. Și ar mai fi câteva secrete.

Reţeta străveche pentru salamul de Nădlac

Rețeta salamului de Nădlac e transmisă din tată în fiu. Produsul e făcut dintr-un amestec de carne de vită și de porc, la care se adaugă anumite condimente. Cea mai importantă este boiaua de ardei.

Vezi și

"Usturoi, piper, sare, chimen și boia. Boiaua, să fie de calitate. Trebuie amestecat bine, umplut bine în membrană. Dacă nu-i umplut, se strică. După aia, fumul contează mult", explică Andrei Madaras, producător de salam din Nădlac.

Pe acelaşi subiect

După ce stă la afumătoare, salamul este numai bun de degustat. Se prepară doar în lunile de iarnă pentru a avea o aromă aparte. Acum, produsul urmează să obțină certificarea europeană.

"Această procedură garantează producătorilor locali că această rețetă autentică va fi păstrată la nivelul orașului Nădlac", explică Milan Kelo, reprezentant al cooperativei agricole "Salamul de Nădlac".

"Va dura de la minimum doi ani, sperăm cât mai repede, până la maximum trei, patru, cinci ani", spune Marinela Petran, reprezentantă a Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale Arădeanca.

Salamul va fi certificat european

"Etapele acestea nu sunt scurte. Orice țară poate să depună opoziție. Faza aceasta de opoziție europeană a prelungit foarte mult documentațiile de la cașcavalul de Săveni, de la telemeaua de Ibănești", explică Dana Popa, consilier la Ministerul Agriculturii.

În prezent, România are 14 produse atestate la nivel european. Printre acestea se numără magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, novacul afumat, scrumbia de Dunăre afumată, cârnații de Pleșcoi și telemeaua de Sibiu.

"Este o marcă de renume a României. Aduce plus valoare la comercializare, permite dezvoltări economice și locuri noi de muncă. Și asta ne dorim. Să arătăm că România are atât potențial gastronomic, cât și tradiții și obiceiuri", subliniază Dana Popa.

Șase produse sunt momentan în proces de a obține indicația geografică protejată: batogul deltaic din sturion, cârnații din topor din Vâlcea, brânza frământată de Teaca, salamul Poiana Mărului, berea Sadu și țuica de prune Sordony de Horezu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Specialiştii recomandă ca preţul chiriei să nu depăşească 30% din venitul lunar. Reuşiţi să vă încadraţi în acest procent?
Observator » Evenimente » Reţeta străveche pentru salamul de Nădlac. Produsul e 100% românesc şi va fi certificat european