Video Revoltă într-o parohie din Constanţa. Autorităţile vor să demoleze o anexă care ar fi fost construită ilegal
Este revoltă într-o parohie din municipiul Constanţa. Preoţii şi enoriaşii s-au trezit în această dimineaţă cu buldozerul în curtea bisericii pentru a demola vechiul lăcaş de cult, care acum reprezintă o anexă. La îndemnul primarului care doreşte să construiască acolo un parc, autorităţile locale spun că nu există nicio autorizaţie pentru ca această contrucţie să mai stea în picioare, deşi a fost ridicată în urmă cu 21 de ani. Nu uşor s-au lăsat îndepărtaţi credincioşii care au vrut să preîntâmpine demolarea vechii biserici.
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, reprezentanţii primăriei Constanţa au venit de la primele ore ale dimineţii pentru a dărâma câteva anexe, un gard şi clopotniţa din curtea unei biserici. Aflaţi în această situaţie, clericii parohiei au ţinut o slujbă în biserica cea mică, care urma şi ea să fie dărâmată la hotărârea edilului.
Construită în 2003, anexa a funcţionat ca biserică până în 2011, când slujbele s-au mutat în biserica cea nouă. Ulterior, vechea clădire a fost folosită ca lăcaş de cult în sezonul rece, dar şi pe post de capelă mortuară. Enoriaşii au încercat şi ei să convingă autorităţile să sisteze lucrările de demolare, dar în cele din urmă, anexa a fost pusă la pământ în prezenţa jandarmilor şi poliţiştilor locali.
Ce cred enoriaşii despre demolare
"Pe lângă că este un sacrilegiu şi o pierdere a identităţii noastre, am fost înştiinţaţi doar verbal de către instituţia primăriei. De cam două săptămâni a început acest proces de intimidare prin diferiţi interpuşi. Noi dorim o colaborare cu primăria. Dorim o înţelegere din partea lor", spune un enoriaş.
- Un tânăr din Neamţ a sunat la 112 şi a ameninţat că se va sinucide pe un câmp. Poliţia îl caută de 24 de ore
- Un vietnamez şi-a înjunghiat un conaţional care făcea prea tare karaoke, într-un cămin din Tulcea. Victima va...
- Panică la o şcoală din Iaşi, după ce trei elevi au simţit furnicături şi amorţeală pe piele, în...
- Părintele Vasile Ioana a lansat "Cartea bunei înţelegeri", pentru tinerele cupluri: "Oamenii se ceartă prea mult!"
- Cine sunt hackerii români care au păcălit sute de străini cu anunţuri false. În 2 ani au obţinut 100 milioane...
"Nu trebuie să facem o tragedie; foarte bine. Aici vor lua locul alte clădiri viitoare", mărturiseşte un enoriaş. "De o săptămână nu mai dorm, deci de când am auzit că se va întâmpla chestia asta, şi chiar nu ştiu ce să mai zic. Aici s-a pus banul văduvei, banul de la toată lumea asta. N-a pus primăria bani", a declarat un enoriaş.
Potrivit parohiei, un memoriu a fost înaintat primăriei cu scopul de a obţine cei 400 de metri pătraţi pe care se află anexa bisericii, însă fără succes.
Ce a transmis Primăria Constanţa
Reprezentanţii Primăriei Constanţa au afirmat că poliţiştii locali au început, miercuri, desfiinţarea construcţiilor ridicate în mod abuziv de Parohia Sfântul Antonie cel Mare pe un teren aflat în proprietatea municipiului Constanţa, pe strada Ştefăniţă Vodă. Este vorba despre: casa mortuară în suprafaţă de aproximativ 182 mp, un gard în suprafaţă de aproximativ 123 ml, platforme betonate în suprafaţă de aproximativ 367 mp şi clopotniţă.
”Este regretabil că s-a ajuns la această situaţie, dar de mai bine de un an şi jumătate, reprezentanţii Primăriei Constanţa au înştiinţat Parohia Sfântul Antonie cel Mare despre aceste aspecte. De asemenea, parohia a fost notificată despre toate etapele legale parcurse de Primăria Constanţa pentru demolarea pe cale administrativă a construcţiilor nelegale. Din păcate, reprezentanţii Parohiei Sfântul Antonie cel Mare nu au luat nicio măsură”, au transmis reprezentanţii Primăriei Constanţa.
Ei au adăugat că eliberarea terenului de aceste construcţii nelegale este necesară pentru derularea proiectului iniţiat de Primăria Constanţa. „Amenajare spaţiu public situat la intersecţia str. Soveja cu str. Ştefăniţă Voda-amenajare peisagistica-parc Soveja şi reconfigurare circulaţie".
”Din cauza acestor construcţii ridicate în mod abuziv, fără nicio autorizaţie de construire, pe terenul care aparţine municipalităţii, lucrările la viitorul parc au fost sistate încă din data de 17.05.2024. Lucrările din cadrul proiectului au continuat în zona care viza resistematizarea rutieră, dar nu şi în zona bisericii.
După eliberarea terenului, lucrările la parc vor fi reluate. Amânarea acestor măsuri ar fi pus în dificultate intregul proiect. Menţionăm că noul parc va integra din punct de vedere arhitectural biserica Sf. Antonie cel Mare care are o arhitectură deosebită”, a mai precizat sursa citată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰