Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Risc major de inundaţie pentru un cartier din Prahova. Soluţia autorităţilor, considerată "un dezastru ecologic"

La un pas de un nou dezastru în Slănic Prahova. Într-o mină abandonată de sare s-a infiltrat o cantitate enormă de apă - 600.000 de metri cubi, echivalentul a 240 de bazine olimpice. Apa pune presiune pe Mina Unirea, salina deschisă turiştilor. Iar dacă nivelul continuă să urce, cartierul de la marginea oraşului va fi inundat. Autorităţile scot apa din subteran cu pompe, dar spun că soluţia este provizorie. 

de Cristi Georgescu

la 25.07.2024 , 19:46

Risc major pentru Slănic Prahova. Aşa au catalogat autorităţile locale situaţia din mina inundată Victoria. Reprezentanţii prefecturii Prahova, ai poliţiei şi ai Apelor Române s-au întâlnit cu administratorii salinei intr un comitet de urgenţă. Asta după ce in ultima saptamana mai multi localnici au sesizat Garda de Mediu.

Zeci de localnici sunt în pericol

Deversarea sesizată autorităţilor de zeci de localnici se află la o distanţă de aproximativ 200 de metri de fosta intrare în mina turistică Unirea. Apa, care cel mai probabil are o încărcătură mare de sare se varsă în pârâul Slănic, ce desparte mina de centrul oraşului.

Vezi și

600.000 de metri cubi de apă s-au acumulat în mina părăsită din 1992. Infiltraţiile vin, potrivit autorităţilor locale, din pârâul Slănic, iar nivelul apei a ajuns la 18 metri şi continuă să crească. Dacă va ieşi la supafaţă, apa va inunda casele şi terenurile de la marginea orasului

Pe acelaşi subiect

Mina Victoria este lipită de Mina Unirea, deschisă turiştilor, iar apa pune presiune mare pe peretele comun de sare.

"Ar fi fost anumite probleme dacă nu se intervenea. Dar în momentul în care s-a intervenit şi se evacuează din apă, din volumul de apă care s-a strâns, lucrurile intră pe un făgaş normal", spune Costel Daneluş, primarul din Slănic.

Ce spun administratorii minei

Administratorii minei au cerut permisiunea să continue deversările în pârâul Slănic într-un ritm de 25 de litri pe secundă. Spun că apa sărată nu reprezintă un pericol pentru mediu.

"Evacuăm la un debit acceptat, ţinând cont că pârâul Slănic are o salinitate naturală care a făcut ca biodiversitatea din zonă să accepte acest debit", spune Irina Muller, director producţie Salrom.

Nu toată lumea este de acord.

"Este un dezastru ecologic, fără niciun semn de întrebare. Saramura respectivă nu face parte din elementele naturale ale râului. Distruge în aval foarte mult", spune Octavian Berceanu, fost şef Gardă de Mediu.

Pentru a opri definitiv infiltraţiile, administratorii minei spun că albia Pârâului Slănic trebuie betonată pe o lungime de 700 de metri. 

Nu este prima dată când infiltraţiile crează probleme în Slănic Prahova. În aprilie, un crater de 15 metri s-a format pe o stradă din oraş. Au fost afectate şi blocurile din jur, iar 58 de oameni au fost evacuaţi. Alte surpări au avut loc în luna mai. Potrivit prefectului, cauza a fost acumularea apelor de ploaie sub carosabil.

Cristi Georgescu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Risc major de inundaţie pentru un cartier din Prahova. Soluţia autorităţilor, considerată "un dezastru ecologic"