Antena Meniu Search
x

Ro-alert, noul sistem de avertizare a populaţiei în situații de urgenţă. Arafat: 'Va fi folosit doar în situaţii grave'

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă, pe acesta fiind disponibile informaţii despre acest sistem, inclusiv despre configurarea telefonului pentru primirea mesajelor de avertizare.

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă, pe acesta fiind disponibile informaţii despre acest sistem, inclusiv despre configurarea telefonului pentru primirea mesajelor de avertizare. Sistemul va fi testat la nivel naţional, urmând să fie folosit doar în situaţii grave, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

"Astăzi facem încă un pas cu sistemul ro-alert, în sensul în care lansăm website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibilă populaţiei, oamenii vor găsi toate informaţiile, inclusiv cum să îşi configureze telefoanele", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că autorităţile nu intenţionează să folosească în mod frecvent acest sistemul Ro-Alert pentru a alerta populaţia, astfel încât oamenii să nu fie deranjaţi şi să nu aibă tendinţa de a dezactiva primirea de mesaje.

Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua să apară pe aplicaţia DSU, pentru cei care o au instalată.

"Recomandarea este să nu dezactiveze, pentru că îşi pune viaţa în pericol", a spus Arafat, el menţionând că proiectul a fost iniţiat în urma furtunii de la Timişoara, de anul trecut, când mai multe persoane şi-au pierdut viaţa într-un timp scurt.

Şeful DSU a precizat că între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului, până în prezent fiind făcute teste în Bucureşti, iar după acestea sistemul va fi considerat operaţional.

Nu trebuie numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, întrucât nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje, a detaliat Raed Arafat. Acesta a mai adăugat că dacă o persoană are telefonul închis şi se află într-o zonă pentru care există o avertizare, va primi mesajul atunci când deschide telefonul, dacă alerta mai este activă.

Raed Arafat a mai spus că, în cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj înainte, ci ulterior, dar în cazul unei viituri sau al unei evacuări în eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Potrivit oficialilor, sistemul de alertare nu are nevoie de smartphone, întrucât mesajele se primesc şi pe telefoanele vechi, care s-ar putea să fie deja configurate.

Locuitorii din zonele rurale şi oamenii în vârstă care nu ştiu cum să îşi configureze telefonul pentru a primit mesajele vor fi ajutaţi, Arafat exemplificând că un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserică.

Sistemul de avertizare Ro-Alert va fi implementat în România, cu scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase.

Prin acest sistem vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, după ce sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia, potrivit News.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Ro-alert, noul sistem de avertizare a populaţiei în situații de urgenţă. Arafat: 'Va fi folosit doar în situaţii grave'