Antena Meniu Search
x

Video Român cu 16 ani de experiență pe camion, atacat de fermierii francezi pe autostradă. I-au distrus 20 de tone de grâu: "A fost un vandalism total"

Şoferii români refuză să mai intre în Franţa, de frica fermierilor de acolo, care au devastat zeci de camioane cu marfă românească. "Puteau să mă şi omoare", a povestit pentru Observator una dintre victime. Protestatarii furioşi pe importurile masive au trecut cu tractoarele peste grâul şi carnea din România, în timp ce poliţiştii şi jandarmii au stat la distanţă. Ministerul de Externe a emis o avertizare de călătorie pentru românii care ajung în zona Parisului. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.01.2024, 19:19

Vezi și

Viorel Doroftei stă de trei zile lângă marfa pe care i-au incendiat-o fermierii francezi, pe o şosea dintre Bordeux şi Tolouse. Mâine se duce la poliţie să facă plângere. 

  • Viorel Doroftei, şofer de camion: Ceea ce s-a întâmplat pe mine m-a şocat până în măduva oaselor.
  • Reporter: V-a fost teamă vreo clipă? 
  • Viorel Doroftei, şofer de camion: Sigur că da, pentru că eram supus la... adică în orice secundă putea să mi se întâmple orice. Atâta timp cât Poliţia şi Jandarmeria nu au intervenit, oricine putea să îmi dea şi cu o rangă în cap, putea să mă agreseze în orice fel şi nimeni nu intervenea.

Românul atacat de protestatarii francezi este şofer de camion de 16 ani

Şi-a înfiinţat de curând propria firmă de transport şi colindă toată Europa ca să îşi întreţină familia. A trecut prin ţări periculoase şi nu se aştepta să fie jefuit tocmai în Franţa. 20 de tone de grâu i-au distrus demonstranţii.

Pe acelaşi subiect
  • Viorel Doroftei, şofer de camion: A fost un vandalism total, un vandalism din partea lor. Au oprit camionul, şi-au pus tractorul în faţă, m-au blocat, deci asta înseamnă furt şi vandalism.

Viorel Doroftei are acum nevoie de un proces-verbal de constatare, eliberat de poliţie, ca să încaseze despăgubiri. În aceeaşi situaţie este compania pentru care lucrează Romina şi Nicolae Badea, alţi şoferi români scare s-au ales cu marfa distrusă în Franţa.

  • Claudiu Olteanu, transportator: Avem maşini care trebuie să intre în Franţa şi sunt oprite la graniţă pentru că aşteptăm de la clienţi feedback. Să nu mai păţim ce am păţit zilele trecute. Avem doar promisiuni din partea autorităţilor. Asigurările nu despăgubesc acest tip de eveniment.
  • Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: Reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor au contactat autorităţile de poliţie locală pentru semnalarea evenimentelor legate de acest incident.

Panica s-a răspândit rapid printre şoferii români de TIR care se pregătesc să plece la drum lung

  • Șofer: Mie, unuia, mi-ar fi frică să mă duc în Franţa. E o muncă periculoasă. Ştii când pleci de acasă, dar nu ştii când mai vii. Doamne fereşte şi de de-astea.
  • Șofer: Eu am mai prins proteste în Franţa şi am stat şi la cozi infernale. Nu ştii peste ce fel de oameni dăm acolo. 
  • Șofer: Nu ştii la ce te aştepţi, oamenii sunt foarte revoltaţi pe ce se întâmplă acolo la ei.
  • Mădălina Iacob, reporter Observator: Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă ori urgentă în Franţa pot suna la unul dintre numerele de telefon de permanență, în funcție de circumscripția consulară - Paris, Marsillia, Lyon, Strasbourg. În plus, Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor de Internet și reamintește că românii că pot consulta şi aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă".

După mai mult de o săptămână de proteste, fermierii francezi au obţinut de la guvern promisiunea că vor primi în continuare subvenţii nemicşorate pentru animale, recolte şi motorină. Au, însă, zeci de alte nemulţumiri. Se plâng de normele UE pentru agricultori şi că importurile îi sărăcesc. Ameninţă că de mâine vor bloca cu sute de tractoare marile intrări în Paris.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Român cu 16 ani de experiență pe camion, atacat de fermierii francezi pe autostradă. I-au distrus 20 de tone de grâu: "A fost un vandalism total"