Antena Meniu Search
x

APEL DISPERAT! Român RĂPIT de jihadişti cere AJUTOR guvernului din România

Un ostatic român cere guvernului, într-un videoclip publicat luni seară, să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Un ostatic român cere guvernului, într-un videoclip publicat luni seară, să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Iulian Gherguţ a fost luat ostatic încă din aprilie 2015, atunci când cinci islamişti înarmaţi au atacat o mină de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Ouagadougou, transmite AFP.

Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că se uită pierziş în videoclipul datat la 21 septembrie.

Acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Teroriştii Al-Murabitoun au revendicat mai multe atacuri sângeroase în statele sub-sahariene.

De asemenea, răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

Iulian Gherguţ (39 de ani) făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

De asemenea, autorităţile au susţinut că ostaticul român a fost transportat de militanţii islamişti în Mali.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

Acesta nu este primul videoclip cu ostaticul român. Primul semn de viaţă al cetăţeanului român răpit a apărut într-un videoclip al jihadiştilor din august 2015.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » APEL DISPERAT! Român RĂPIT de jihadişti cere AJUTOR guvernului din România