O româncă din Anglia este refuzată de preoţi să-şi boteze bebeluşul pentru că nu este cununată religios
O româncă din Marea Britanie se află într-o situaţie disperată, după ce bebeluşul său în vârstă de doar 7 săptămâni a fost refuzat la botez de toţi preoţii români ortodocşi la care a apelat.
O româncă din Marea Britanie se află într-o situaţie disperată, după ce bebeluşul său în vârstă de doar 7 săptămâni a fost refuzat la botez de toţi preoţii români ortodocşi la care a apelat.
Motivul pentru refuz este faptul că familia respectivă nu a făcut cununia religioasă, lucru aparent necesar în parohia respectivă, pentru efectuarea unui botez. Însă, familia mai are un copil, pe care l-a botezat cu câţiva ani în urmă, deşi soţii nu erau nici atunci cununaţi religios.
Preoţii refuză botezul dacă soţii nu sunt cununaţi religios
O româncă din Marea Britanie a fost refuzată de toţi preoţii români ortodocşi la care a apelat, privind botezul bebeluşului său în vârstă de doar 7 săptămâni. Femeia a precizat pentru Observator.tv că fost la mai multe biserici, însă a primit acelaşi răspuns. Botezul nu se poate face, dacă soţul şi soţia nu sunt cununaţi religios, chiar dacă în certificatul de căsătorie ei sunt declaraţi oficial soţ şi soţie.
Măsura este una recentă, se pare, şi vine în urma unei recomandări ferme a Înaltpreasfinţitului Părinte IOSIF, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Botezul nu se mai face fără cununia religioasă a părinţilor şi a naşilor
Într-o declaraţie pentru Observator.tv, unul dintre preoţii români contactaţi de mamă pentru botezul bebeluşului, a precizat că botezul nu se mai face pentru familiile care nu sunt cununate religios şi nici pentru familiile ai căror naşi nu sunt cununaţi religios, iar măsura a fost pusă în aplicare ca urmare a unei recomandări ferme a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif.
Astfel, potrivit preotului, se doreşte responsabilizarea enoriaşilor în ceea ce priveşte noţiunea de familie creştin-ortodoxă, în linie cu recomandările Bisericii, iar parohiile nu fac decât să se supună acestei recomandări.
"Sfanta Taina a Botezului este mai mult decat un act de cult pe care il savarsim la cerere. Este increstinarea celui venit pe lume si asezarea lui in randul crestinilor. Botezul copiilor s-a incetatenit pe baza credintei si apartenentei familiei din care face parte la comunitatea crestina. De aceea familia in care este asezat ca si crestin trebuie sa fie una crestina cu tot ceea ce implica ea. Nasii fiind cei care marturisesc credinta in numele finilor lor trebuie sa fie si ei crestin ortodocsi, casatoriti daca sunt cuplu si sa fie un model pentru finii lor din punct de vedere moral. Am menţionat-o deja şi mă repet, într-o şedinţă pe care am avut-o anul trecut cu IPS Mitropolit Iosif, ni s-a cerut să nu mai facem botezuri pentru copiii ai căror părinţi nu sunt căsătoriţi, decât în cazuri deosebite", precizează preotul Ovidiu Severian Semerean, într-o postare pe Facebook, din 9 ianuarie 2019.
Excepţii de la regulă, cununie religioasă gratis
Fireşte, precizează preotul pentru Observator.tv, există şi unele excepţii de la regulă, dar acestea ţin mai mult de botezul unor copii proveniţi din familii dezorganizate sau fără posibilităţi financiare.
De asemenea, preotul precizează că s-a oferit să oficializeze gratis cununia religioasă pentru cei doi soţi, însă a fost refuzat categoric, intenţia celor doi soţi fiind să-şi boteze copilul, nu să se cunune religios.
"Simt că sunt obligată să aduc în România un copil de 7 săptămâni, ca să-l botez"
Mama bebeluşului simte că a rămas fără opţiuni în privinţa botezului copilulului său şi mărturiseşte că nu ştie ce să mai facă, precizând pentru Observator.tv că nu i se pare normal să fie obligată să se cunune religios, când ea nu vrea să facă asta, doar ca să-şi boteze copilul, mai ales că în România nu există această obligativitate.
Mai mult, femeia se gândeşte cu groază la faptul că va trebui să supună un bebeluş, la o vârstă atât de fragedă, la o călătorie în România, în care se poate întâmpla orice, doar ca să-l boteze.
Însă, femeia spune că mai are o şansă, la o biserică aflată la peste 100 de kilometri depărtare, unde părintele ar fi chemat-o să "o vadă" întâi şi apoi să îi spună dacă îi botează copilul sau nu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰