Românii au trăit noaptea de Înviere la distanță, însă mai uniți ca niciodată
Sărbătoarea Învierii a fost altfel decât o ştiam în acest an. Dar a venit cu şi mai multă emoţie, cu bucurie şi mai ales cu speranţă.
- Bisericile din România au fost goale, în plină epidemie de coronavirus
- Lumina Sfântă a fost adusă în casele oamenilor de voluntari
A fost noaptea miracolelor. Am asistat, împreună, la o comuniune extraordinară, în care tineri, bătrâni, bogaţi sau săraci ne-au dat lecţia iubirii necondiţionate. Şi-au lăsat familiile acasă şi au pornit, din uşă-n uşă, să ne ofere Lumina Sfântă, acum, când avem atât de multă nevoie de ea.
Un singur mesaj, rostit de milioane de voci, în cel mai mare moment de cumpănă al omenirii. În noaptea Învierii, lumina a cuprins România.
Emoţia slujbelor a fost mai puternică ca niciodată, chiar şi cu bisericile goale. Din balcoane sau din faţa televizoarelor oamenii au cântat şi s-au rugat împreună.
Aurelian Reit, preot - Eu am constatat un lucru. Ei şi-au transformat casele, propriile lor case, în paraclise, în lăcaşuri de închinare, de rugăciune, care în această rugăciune a lor fierbinte comunică cu Biserica prin credinţa pe care o au.
Din biserici, flacăra sfântă a ajuns în fiecare casă. Preoţii, ajutaţi de mii de voluntari din toată ţara, au plecat în cea mai importantă misiune. Aceea de a-şi ajuta semenii.
"E soluţia ideală în aşa fel încât să ne ocrotim pe noi toţi, nu numai pe mine şi în acelaşi timp să avem satisfacţia că am primit lumina", a mărturisit o femeie, care nu a putut merge la slujba de Înviere.
Voluntarii au adus Lumina Sfântă în casele românilor
Iulian Grosu este doar unul dintre eroii nopţii de Înviere. Are 40 de ani, lucrează în IT şi este voluntar la Biserică de aproape zece ani. De Paşte, şi-a lăsat familia acasă ca să ducă lumina în casele celor ce nu pot ajunge ea.
Iulian Grosu, voluntar - Le vezi mulţumirea lor când venim noi în sprijinul lor, dacă situaţia actuală nu ne permite să venim noi la biserică. Dragostea pentru Biserică cred că a venit din copilărie.
Reporter - Cine v-a insuflat-o?
Iulian Grosu, voluntar - Şi părinţii, şi bunicii, Cu bunica mergeam mai multe la Biserică. Îmi spunea mult pilde, îmi dădea multe de învăţat.
La Braşov, tradiţiile s-au păstrat chiar şi cu restricţiile impuse de pandemie. Junii îmbrăcaţi în costume populare au împărţit lumina.
"Trebuie să stăm acasă şi de acasă să ne rugăm pentru ca bunul Dumnezeu să reverse mila, bunătatea, iertarea asupra noastră şi să ne vedem cu toţii sănătoşi", ne-a spus un voluntar.
Paștele în izolare, o lecție pentru toți românii
Paştele în izolare a venit şi cu o lecţie pe care, uneori, copleşiţi de griji şi temeri, pare că o uităm.
Gabriel Cazacu, Mănăstirea Cașin - Înţelegem şi noi şi ne căim, dragii mei! Am greşit toţi înaintea bunului Dumnezeu, astfel încât învăţăm că trebuie să punem mare preţ pe cei dragi ai noştri, nu pe lucruri materiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰