Antena Meniu Search
x

Armele românești care i-au enervat pe soldații ruși pe frontul din Ucraina. Rușii: ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși”. VIDEO

Semion Pegov, un așa-numit jurnalist militar şi blogger rus care face propagandă pro-Kremlin şi pro-războiul din Ucraina a postat pe canalul său de Telegram, urmărit de peste 1 milion de persoane, imagini noi cu ”muniţie produsă de România”, capturată de forțele ruse în Lugansk. Potrivit acestuia, armele produse de românii ”tăcuți” i-au enervat pe soldații ruși în Donbas.  În urmă cu câteva zile, autoritățile de la București au negat că proiectile produse de ROMARM, filmate pe front, au fost trimise de România. Război Rusia - Ucraina, ziua 170 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 12.08.2022, 12:02

Vezi și

Pegov este unul dintre cei mai populari propagandişti ruşi care publica constant informaţii de pe frontul din Ucraina pe canalul său de Telegram ”War Gonzo” care a ajuns la peste 1 milion de abonați după ce contul de Youtube i-a fost închis pentru că a încălcat politica. Într-o filmare postată joi seară pe Telegram, Pegov vorbește de un tip de muniție românească care i-a ”enervat” pe soldații ruși pe frontul din Ucraina. 

Pe filmare apare o cutie de muniție cu granade antitanc pentru lansatoarele AG-9. Armele ar fi fost capturate de ruși în Lugansk. Soldații care le filmează discută că sunt periculoase pentru că sunt silențioase, nu se aud în zbor, când sunt lansate și când aterizează. Ei susțin pe înregistrare că amele sunt din Spania (n.r probabil asumă acest lucru pe baza marcajelor de pe cutie). Pe eticheta de pe lada cu muniție apare trecută în limba română unitatea militară 01405 Muncelu (n.r. din Iași) și data de ambalare și verificare 18.05.2004, precum și mumele 

”Românii sunt tăcuți, dar periculoși. Soldații brigăzii 3 din DPR (n.r. Republica Populară Donețk) au arătat pentru War Gonzo muniție NATO interesantă, pe care au capturat-o lângă satul Novouganskoye (n.r. situat la aproximativ 25 km de Bakhmut). Armele NATO nu mai surprind pe nimeni în Donbas, dar în acest caz, acestea sunt granade pentru lansatoare, silențioase și pot atinge ținte la 3 km. Această armă i-a enervat foarte mult pe luptătorii din prima linie. Judecând după marcaje, acest arsenal a venit din România” este mesajul postat de Semion Pegov.

Prin românii ”tăcuți”, propagandistul rus se referă cel mai probabil la faptul că autoritățile din România nu au declarat public ajutorul militar trimis în Ucraina, spre deosebire de alte state NATO. Muniția filmată de ruși în Donbas, deși produsă de România, ar fi putut ajunge pe front exportată de o altă țară. 

Pe acelaşi subiect

Armele românești care i-au enervat pe soldații ruși pe frontul din Ucraina. Rușii: ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși”

Telegram

România a evitat până acum să spună dacă şi ce ajutor militar a trimis în Ucraina

Pe 7 august contul de Twitter, Ukraine Weapons Tracker, care este specializat în identificarea tehnicii militare utilizate în războiul din Ucraina, a publicat primele imagini cu muniție românească. Autorităţile de la Bucureşti au reacționat spunând că proiectilele NU au fost livrate de ţară noastră.

Bomba din imagini a fost fabricată anul acesta de compania românească ROMARM. Este vorba de muniţie folosită pe un obuzier autopropulsat, vehicul de luptă care a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anul 1972. Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri sunt încă în producţie. Conţin 3,5 kilograme de explozibil.  Au o greutate de aproape 22 de kilograme iar în funcţie de arma din care sunt lansate, pot lovi ţinte la peste 15 kilometri. Autorităţile din România neagă însă faptul că ar fi exportat asemenea muniţie în Ucraina. 

Ministerul Economiei, prin care se fac tranzacţiile cu arme în întreaga lume, a declarat că armamentul nu a fost livrat de ţara noastră. ”Primele verificări arată că obuzele nu sunt din România. Nu putem comenta imagini neautentificate sau speculaţii de presă."

”Ele pot fi exportate iar un importator le poate distribui în numele unui alt stat pentru armata ucraineană. Un exemplu ar fi Cehia”,  a explicat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Până în acest moment autoritățile din România nu au publicat date clare despre ajutoarele oferite Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Armele românești care i-au enervat pe soldații ruși pe frontul din Ucraina. Rușii: ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși”. VIDEO