Video România a trimis 20 de kilograme de semințe tradiționale în "Seiful Apocalipsei". Cercetătorii explică ce soiuri "păstrate din generație în generație" au ales
Dacă se va sfârşi lumea, vom avea cu ce să o luăm de la capăt. 20 de kilograme de seminţe tradiţionale româneşti au fost trimise pentru depozitare în Seiful Apocalipsei, pus la păstrare la Polul Nord. Acolo este rezerva mondială de semințe, folosită în caz de război sau catastrofe naturale pentru refacerea culturilor agricole. Fasolea, mazărea, lintea şi bobul provin de la Banca de Gene din Suceava.
''Acest eveniment este atât important, nu în ultimul rând pentru că, în acest moment, suntem într-un context geopolitic foarte instabil.''
Aşa arată noua Arcă a lui Noe. În Norvegia, la Banca Mondială de Seminţe au fost puse la păstrare mii de soiuri de plante, iar printre cele depozitate la ultima ceremonie sunt şi 20 de kilograme de seminţe unice de legume româneşti. Toate provin de la Banca de Gene de la Suceava.
Silvia Străjeru, director Banca de Gene Suceava: Pe primul loc este fasolea, am trimis 82 de probe, dar cred că 60 şi ceva, aproape 70 erau de fasole. Grâul e pe primul loc, pe locul doi este fasolea. În ultimul container pe care l-am trimis am avut probe de fasole. 82 de probe, deşi cutia era destul de grea, avea aproximativ 20 de kilograme, majoritatea erau fasole dar mai erau şi alte leguminoase pentru boabe, mazăre, linte, bob, năut cred că o singură varietate.
Cercetătorii explică ce soiuri "păstrate din generație în generație" au ales
Probele trimise sunt unele tradiţionale, atent colectate şi conservate în condiţii speciale.
Silvia Străjeru, director Banca de Gene Suceava: Noi de la aceşti mici agricultori să le spunem aşa. Le-am luat din gospodăriile ţărăneşti aceste seminţe locale pe care oamenii le-au păstrat din generaţie în generaţie şi datorită acestui lucru ele s-au adaptat foarte bine la mediu. Am trimis 10% din ce avem păstrat la minus 20 de grade că aceea este rezerva strategică.
Seminţele mai preţioase decât aurul sunt păstrate la Banca din Norvegia. Nimic nu se pierde, totul se poate reface în cazul unor catastrofe.
Silvia Străjeru, director Banca de Gene Suceava: Colecţia din Siria, care a fost distrusă în timpul războiului, având-o în Norvegia, la Svalbart, a putut intra în posesia, a cerut colecţia înapoi. Norvegia este obligată să furnizeze materialul genetic ţărilor care au depus material acolo.
La anul, alte cutii de seminţe vor pleca de la Suceava către ţara nordică.. Trei cotainere de dimensiune standard vor fi trimse la Banca Mondială. Ele vor fi cu seminţe ce fac parte din rezerva strategică a României.
Seiful Apocalipsei găzduieşte până acum aproape o mie de varietăţi de seminţe româneşti de grâu, roşii, fasole, castraveţi şi ardei. Depozitul ar putea salva omenirea de la foamete dacă planeta ar fi lovită de un dezastru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰