Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România ar putea doborî în sfârşit dronele ruseşti. Expert: "Păi ce să aşteptăm, să ne invadeze Rusia?"

După aproape trei ani de război, liderii politici de la Bucureşti îsi pun problema să doboare dronele ruseşti care invadează spatiul aerian al României. Subiectul va fi dezbătut mâine în Comisia de Apărare din Senat, acolo unde au fost invitati ministrul Apărării si seful Statului Major al Armatei. Situaţia este monitorizată cu atenţie şi la Casă Albă.

de Marius Gîrlaşiu

la 10.09.2024 , 19:31

Expertii militari spun că dronele ruşilor pot fi distruse de Armata Română, atunci când acestea ne invadează spatiul aerian. Prima optiune ar fi avioanele de luptă F-16. Acestea ar putea să distrugă în aer dronele Shahed lansate de Armata Rusă. O altă solutie ar fi apărarea anti-aeriană de la sol. Sistemele Ghepard, de pildă, aflate în dotarea Armatei Române, ar putea să tragă de la sol în dronele ruşilor. Dar în acest caz există un risc. Dacă ratează ţinta, proiectilele lansate de la sol ar putea să ajungă peste granită - motiv pentru care ar fi nevoie de un acord politic cu Guvernul din Ucraina. A treia optiune ar fi bruiajul electronic. În urma unui astfel de atac, dronele rusilor pot pierde legătura cu centrul de comandă, iar Armata Română le poate deturna sistemul de navigatie.

Ideea de a doborî dronele, în spatiul aerian al României, va fi negociată în Coaliţia de guvernare

"O astfel de dronă poate să atace o tintă în decurs de o secundă. Dar atâta timp cât a intrat în spatiul meu aerian, zborul fiind neautorizat, pentru mine devine o tintă", a declarat Cristian Barbu, general MApN. Dronele Shahed, lansate de ruşi în atacurile devastatoare din Ucraina, sunt produse în Iran si pot transporta până la 90 de kilograme de explozibil. Ultimele bucati din aparatele fără pilot ale rusilor au fost descoperite ieri de Armata Română, aproape de localitatea Periprava din Tulcea. "Dar (incidentul, n.red) nu face decât să sublinieze pericolul pe care războiul lui Putin în Ucraina l-a provocat pentru întregul continent european şi faptul că peisajul de securitate s-a schimbat. Nu se schimbă, nu se va schimba, ci s-a schimbat. Motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina este capabilă să se apere", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională.

Vezi și

Generalii contactati de Observator spun că Armata Rusă ar putea folosi aceste aeronave ghidate de la distanţă inclusiv pentru actiuni de spionaj in spatiul aerian al NATO. "Sa descopere anumite zone militare, ceea ce se poate intampla oricand. Puteau sa vada tipul nostru de reactie si daca nu cumva suntem foarte pasivi", a declarat Cristian Barbu, general MApN. "Orice drona ruseasca intra in teritoriul national si ne incalca suvernaitate trebuie dobarata. Pai ce sa asteptam? Sa ne invadeze Rusia? Sa ne ia Dobrogea ca sa ne dam seama ca suntem intr o situatie foarte complicata?", a declarat Iulian Fota, expert în securitate naţională.

Surse politice spun că ideea de a doborî dronele, în spatiul aerian al României, va fi negociată în Coalitia de guvernare. Între timp, trupele Kievului au lansat peste 140 de drone către Moscova.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » România ar putea doborî în sfârşit dronele ruseşti. Expert: "Păi ce să aşteptăm, să ne invadeze Rusia?"