Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România, sub cod roşu de furtuni şi inundaţii. Urgia a inundat oraşele şi a surpat mai multe drumuri

A fost cod roşu de furtuni şi inundaţii! Un bărbat a murit lovit de fulger, în timp ce soţia sa a fost rănită grav. În vestul ţării, viiturile au distrus drumuri şi au inundat case. Zeci de mii de oameni au rămas în beznă în toată ţara.

de Redactia Observator

la 14.06.2018 , 19:55

A fost cod roşu de furtuni şi inundaţii! Un bărbat a murit lovit de fulger, în timp ce soţia sa a fost rănită grav. În vestul ţării, viiturile au distrus drumuri şi au inundat case. Zeci de mii de oameni au rămas în beznă în toată ţara. Ploile s-au întors şi în această după-amiază. În Botoşani, au căzut 70 de litri pe metrul pătrat, cât pentru o lună întreagă.

După minute întregi de fulgere, a urmat potopul. În 12 ore a plouat cât pentru trei săptămâni. În Caraş-Severin a fost cod roşu de precipitaţii: au căzut 60 de litri de apă pe metru pătrat. Râurile au ieşit din matcă şi-au inundat şoselele. 

Localitatea Slatina Timiş a fost printre cele mai afectate. Apele s-au revărsat cu furie peste localnici. Viitura a afectat peste 40 de gospodării, se fac 24 de ore de când oamenii lucrează non-stop pentru a scoate nămolul din case şi din curţi.

Vezi și

Apa a venit mare, n-am mai putut să facem nimic. Ne-am pus după poartă, ne-a împins cu tot cu poartă, a rupt poarta şi a intrat aici peste noi. Apoi s-a băgat aici, a împins şi uşa aia, s-a băgat şi de acolo şi a venit aici, povesteşte un localnic.

Forţa apelor a măcinat chiar şi asfaltul. În Hunedoara, o parte din şosea s-a prăbuşit. 

Dezastrul a fost provocat de viitura de azi-noapte, pe drumul judeţean care leagă Reşiţa de Slatina Timiş. La o nouă ploaie, toată şoseaua s-ar putea prăbuşi.

Vijeliile au lovit România de la vest la est. Au fost extrem de violente, pentru că straturile de aer cald au persistat asupra ţării noastre încă din aprilie şi au creat o mare presiune atmosferică. 

În consecinţă, ciocnirea cu valul de aer rece din vest a venit ca un şoc. 

În câteva minute, străzi întregi din Craiova au dispărut sub ape. La fel şi bulevardele din Iaşi, unde canalizarea a cedat. Şoferii şi-au împins maşinile prin apa până la genunchi. 

În orice clipă, furtunile pot lovi din nou. 

Alina Şerban, meteorolog:

Este posibil ca în regiunile sud-vestice, în cele centrale, în cele nordice şi de nord-est să avem în continuare manifestări destul de intense ale atmosferei ce vor determina din nou averse torenţiale.

Până acum, peste 3.300 de pompieri au intervenit în ultimele 24 de ore. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric, din cauza furtunilor. 

Este şi cazul unui fermier din Arad, care a donat peste o tonă de lapte, pentru că nu-l mai putea ţine la rece. 

Dar fulgerele n-au fost un coşmar chiar pentru toată lumea. Fotografii au surprins spectacolul luminii în imagini impresionante. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » România, sub cod roşu de furtuni şi inundaţii. Urgia a inundat oraşele şi a surpat mai multe drumuri