România intră în Schengen cu graniţele terestre de la 1 ianuarie. Controlul, eliminat la 40 de puncte de trecere a frontierei
Cozile din punctele de frontieră, pe sensurile de ieșire sau intrare în țară, devin istorie. La noapte, România devine o țară cu drepturi depline în spaţiul de liberă circulaţie. Peste 30 de puncte de frontieră de la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria vor fi desfiinţate.
CNAIR anunţă că, odată cu intrarea României în spaţiul Schengen cu graniţele terestre de la 1 ianuarie, va păstra în punctele de trecere a frontierei personal doar pentru comercializarea de roviniete şi emitere de Autorizaţii Speciale de Transport. Instalaţiile de cântărire vor fi conservate.
”Aderarea României la spaţiul Schenghen şi cu graniţele terestre va determina schimbări în ceea ce priveşte controlul la frontierele cu statele UE, astfel încât autorităţile române trebuie să elimine orice obstacol care împiedică fluidizarea traficului prin PTF (Punctele de Trecere ale Frontierei) şi implicit elimininarea controlului specific al CNAIR. În consecinţă, CNAIR va desfăşura în ACI (Agenţiile de Control şi Încasare) din PTF cu statele UE (Ungaria si Bulgaria) doar activitate comercială pe sensul de intrare în ţară, respectiv comercializare de roviniete şi emitere AST (Autorizaţii Speciale de Transport) la cerere”, anunţă, marţi, CNAIR, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, pentru reorganizarea activităţii în ACI de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025, au fost dispuse următoarele măsuri:
- demararea procedurilor de conservare a instalaţiilor de cântărire de pe sensul de ieşire din ţară;
- păstrarea în stare de funcţiune a instalaţiilor de cântărire pe sensul de intrare în ţară şi utilizarea unei instalaţii pentru emitere de Autorizaţii Speciale de Transport la cerere;
- redimensionarea personalului existent, astfel încât să fie asigurate cu personal în ture de lucru doar activitatea comercială pe sensul de intrare în ţară (vânzare rovinieta şi AST).
- Anul Nou a început cu sălile pline la cinema. Filmele pe care românii s-au înghesuit să le vadă
- Copiii născuţi începând cu 2025 intră în Generaţia Beta. Cum sunt caracterizaţi de către sociologi
- "Cheia succesului". Noul trend care ia avânt în România: cum a funcţionat pentru Iulian şi Carina, un cuplu din...
- De ce apare tot mai des aurora boreală pe cerul României. Explicaţia cercetătorilor: "Ne putem aştepta să mai...
- Un drum din ţară, aglomerat ca DN1 la final de vacanţă. Coloana de maşini a depăşit 15 km: unii şoferi au...
”Concret, începând cu 1 ianuarie 2025, CNAIR asigură pe sensul de intrare personal în spaţiile adiacente fluxurilor de trafic, în actualele amplasamente ACI dotate cu sisteme de cântărire, în vederea facilitării obţinerii imediate a Autorizaţiilor Speciale de Transport, la solicitarea conducătorilor auto, pentru vehiculele cu depăşiri de mase şi/sau dimensiuni, în scopul punerii în legalitate a circulaţiei vehiculelor agabaritice din punct de vedere al traseului optim, esenţial pentru siguranţa rutieră şi traversarea sectoarelor de drum în limitele restricţionate”, a mai transmis sursa citată.
Peste 30 de puncte de frontieră de la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria, desfiinţate
Compania precizează că, pe sensul de ieşire din ţară, CNAIR nu menţine personal, urmând ca pentru arterele şi dotările existente să fie demarate procedurile de conservare.
”Excepţie face menţinerea activităţii de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre pe sensul Giurgiu – Ruse, unde CNAIR va asigura personal pentru toate cele 8 benzi de tranzit, pentru toate categoriile de vehicule, urmând ca în perspectiva imediată să fie implementat sistemul online de plată electronică a tarifelor de trecere pentru autoturisme”, mai arată compania.
Poliţia de Frontieră Română este pregătită să intre în Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025, când controlul va fi eliminat la 40 de puncte de trecere a frontierei - cu specific rutier, feroviar şi portuar.
"Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spaţiului Schengen (cu excepţia Ciprului şi Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie", informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării. Condiţiile de călătorie în statele din afara Spaţiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei.
În anul 2024, frontierele interne ale Românei sunt tranzitate în medie de 110.000 persoane şi 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane. Cele mai tranzitate puncte de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II, de la frontiera cu Ungaria, şi Giurgiu-Ruse - la frontiera cu Bulgaria.
Nădlac II este tranzitat în medie de 9.500 persoane şi 4.870 mijloace de transport, dintre care peste 2.500 de camioane în fiecare zi. În timp ce prin PTF Giurgiu trec în medie 10.500 persoane şi 5.000 de mijloace de transport pe zi, dintre care 2.400 camioane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰