Antena Meniu Search
x

Video România, printre puţinele ţări cu camere de monitorizare a traficului neomologate. Şoferii vinovaţi scapă neamendaţi

Avem camere de monitorizare a traficului şi ele surprind mii de şoferi care încalcă legea dar niciunul nu e amendat. Pentru că sunt montate de primării şi nu sunt omologate, legea nu le permite agenţilor de la rutieră să dea sancţiuni. Ca să fie luate în considerare de judecători ar trebui schimbată legea.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.12.2021, 19:58

Vezi și

Dan Jianu, fost şef al Poliţiei Rutiere: Foarte multe contravenţii se pot constata cu ajutorul camerelor acestea, trebuie făcut un protocol între autorităţile publice locale şi poliţiştii de la circulaţie sau schimbată legea.

În acest moment, legea nu le permite agenţilor de la circulaţie să îi sancţioneze pe şoferi în baza imaginilor pe care tocmai le-am văzut. 

Alex Vâlvoi, fondator România fără gropi: Astfel de imagini pot fi folosite cu succes în creşterea siguranţei rutiere, dar pentru acest lucru avem nevoie de dorinţă şi de voinţă din partea autorităţilor. 

Adrian Cuculis, avocat: Ele nu pot constitui probe pentru poliţie pentru că nu sunt omologate, multe dintre ele nici nu funcţionează, iar orice fel de contraventie pe care vrea sa o aplice agentul constatator, ea trebuie sa fie constatata prin propriile simţuri.

Pe acelaşi subiect

Uneori, şi poliţiştii au încălcat legea. 

Iulia Pop, reporter Observator: Centrul de comandă și control al traficul din Timişoara este unul dintre cele mai performante din ţară. În oraș sunt amplasate șapte radare de viteză şi 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu în 10 intersecții importante. Practic, ai greșit, ești văzut, iar imaginile stocate. Șoferii nu sunt și amendați.

Ca să poată fi dată amenda, în astfel de centre de monitorizare ar trebui, ca în permanenţă, să fie şi un agent de la rutieră. Ori în stradă. 

Printre puţinele ţări cu camere de supraveghere neomologate

Adrian Cuculis, avocat: Trebuie modificat codul rutier şi alte acte normative care se referă în principal la contravenţii prin mijlocirea unor mijloace tehnice cum ar fi aparatele radar care înregistrează pe drumurile rutiere. 

Dan Jianu, fost şef al Poliţiei Rutiere: Acele camere nu sunt omologate, cred că suntem printre puţinele ţări din lume care nu avem un sistem de monitorizare a traficului

Pe drumul naţional 1, cel mai aglomerat drum din ţară, sistemul de monitorizare nu mai functionează de ani buni. Fibra optică a fost distrusă în timpul unor lucrări şi de atunci nu a mai fost înlocuită.  

Dan Jianu, fost şef al Poliţiei Rutiere: Şoferii cunoaşteau că există camere de monitorizare şi circulau regulamentar. Nu au fost bani pentru mentenanţă. 

Alex Vâlvoi, fondator România fără gropi: Ne învârtim în continuare în acelaşi cerc vicios în care nimeni nu e de vină, nimeni nu trebuie să facă nimic, dar continuăm să avem cele mai numeroase victime provocate în accidentele rutiere.

În Parlament se lucrează acum la un proiect de lege prin care poliţia să poată da amenzi în baza imaginilor de pe camerelor de bord ale maşinilor. România este în topul european atunci când vine vorba despre decese din cauza accidentelor. Până în septembrie, au murit peste 1200 de oameni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » România, printre puţinele ţări cu camere de monitorizare a traficului neomologate. Şoferii vinovaţi scapă neamendaţi