Video

România revine la normalitate de la 1 iunie. Astăzi, comitetul interministerial se reuneşte pentru a pregăti relaxarea restricţiilor

De Veronica Micu.
Publicat: 22.04.2021, 06:59.
Actualizat: 22.04.2021, 07:33

De la 1 iunie se poate discuta "despre revenirea la normalitate", a anunțat la începutul lunii premierul Florin Cîțu, fără a da detalii despre restricțiile ce ar putea fi eliminate sau relaxate începând cu acea dată. Astăzi, comitetul interministerial care se ocupă de această revenirea la normalitate se reuneşte de la ora 16:00.

România revine la normalitate de la 1 iunie. Astăzi, comitetul interministerial se reuneşte pentru a pregăti relaxarea restricţiilor

Hepta

Comitetul interministerial este condus de premier, ca preşedinte, şi de secretarul general al Guvernului, ca vicepreşedinte. În exercitarea atribuţiilor, Comitetul emite instrucţiuni de implementare şi elaborează rapoarte şi analize.

Din acest comitet fac parte: Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP.

Ministerele sunt reprezentate la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, în cazul în care şedinţele Comitetului sunt prezidate de vicepreşedinte, iar celelalte instituţii de conducătorii lor.

Citește și:

La lucrările Comitetului pot participa, ca invitaţi, instituţii publice cu atribuţii şi competenţe în gestionarea pandemiei de COVID-19, respectiv în desfăşurarea pregătirilor pentru revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie, dar şi structuri asociative ale administraţiei publice.

"Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19", prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial.

Atribuţiile comitetului interministerial:

Şedinţele Comitetului au loc săptămânal sau ori de câte ori este necesar.

Premierul Florin Cîţu: Reîntoarcerea României la normalitate începe cu 1 iunie

În 5 aprilie, premierul Florin Cîţu a susţinut o conferință de presă, în care a anunţat că România ar putea începe să revină la normalitate începând cu 1 iunie. Tot atunci, el a anunțat înfiinţarea unui comitet interministerial, sub coordonarea sa, care să pregătescă, de la 1 iunie, revenirea la normalitate.

"Voi anunţa constituirea unui comitet interministerial sub coordonarea premierului care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate. Acesta este prima bornă pe care o punem pentru a reveni la normalitate", a declarat atunci prim-ministrul.

Eventuala relaxare, de la 1 iunie, şi condiţiile în care ar urma să aibă loc sunt centrate, însă, în jurul unui singur lucru: procesul de vaccinare.

Premierul Cîţu: "Sunt două luni foarte importante pentru noi. Aprilie şi Mai. Vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intra în Romania. La finalul lunii mai, ar înseamna în cel mai pesimist scenariu să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate, iar într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate. Cinci milioane de persoane vaccinate este o cifra importanta pentru noi, pentru că reprezintă 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul important să vorbim despre revenirea economiei la sfârşitul lunii mai".

Premierul a precizat că este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Florin Cîţu: "Aşa cum arată lucrurile şi m-am asigurat că avem dozele necesare, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârşitul lunii iulie. Mergem mai repede decât ne-am programat, dar este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Deci dacă mergem să ne vaccinăm, trebuie întâi să ne programăm pe platformă, vom putea să vorbim de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată că este vorba depre 70% din persoanele adulte şi putem vorbi despre o redeschidere a economiei aproape în totalitate. Aşa cum arată lucrurile acum, ele merg în direcţia corectă".

Şeful Guvernului a mai spus că este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro