Antena Meniu Search
x

România, tărâmul făgăduinţei pentru muncitorii asiatici. Zeci de srilankezi stau zilnic la coadă, sperând să găsească joburi

În timp ce milioane de români au părăsit ţara, sute de mii de străini visează să se mute la noi. Aici e tărâmul făgăduinţei pentru muncitorii asiatici care vin de la capătul lumii pentru o viaţă mai bună şi salarii mai mari. Fenomenul a explodat chiar sub ochii noştri, de când am început seria "Străini în Visul românesc". Iată poveştile muncitorilor pe urmele cărora am mers până în Sri Lanka.

de Redactia Observator

la 31.12.2022, 12:50

Vezi și

Colombo, Sri Lanka. În faţa agenţiilor de recrutare, e coadă de la prima oră. Zeci de srilankezi care visează la România se înghesuie zilnic, sperând să găsească un loc de muncă la noi.

"(Srilankezii) Caută un viitor mai bun şi aleg România ca fiind cea mai bună destinaţie", spune managerul unei agenţii de recrutare, Chandran Veeramuthu​.

Suntem la aproape 7.000 de kilometri, în mijlocul oceanului Indian. Şi totuşi, ceva se simte ca acasă. Un ceas arată ora de la Bucureşti. Ziarele au pagini dedicate ţării noastre. Pentru Sri Lanka, România e un paradis, cu salarii şi de zece ori mai mari.

Pentru România, în schimb, Asia e o uriaşă pepinieră de angajaţi. Cu milioane de români plecaţi în Vest, am rămas cu un gol uriaş pe piaţa muncii, aşa că de câţiva ani aducem din Est.

Pe acelaşi subiect

"Vor fi foarte multe proiecte investiții în cadrul PNRR care deja a fost aprobat de către CE și o să înceapă proiecte mari de infrastructură atât în domeniul transporturilor, cât si energetic și social. E nevoie de forţă de muncă", declară ambasadorul României în Sri Lanka, Victor Chiujdea.

Îi aducem pentru tot: să ne construiască oraşele, să ne crească animalele, chiar să ne sape mormintele. Tot ei ne sortează deşeurile reciclabile, pe care românii le aruncă la grămadă. Metal, aluminiu, cupru, inox, folie, plastic şi cauciuc. Aducem din Asia până şi pescari. De anul acesta, ei pescuiesc în Delta Dunării, cândva sursa de peşte a Europei. Aşa reînviem o tradiţie, cu ajutorul srilankezilor crescuţi în spiritul meseriei din tată în fiu.

Pe malul Oceanului Indian se dau adevărate examene, iar lupta e crâncenă. Cel mai vânat job e de bucătar în restaurantele de lux din Bucureşti. În ultimii 3 ani, România a dublat cotele de muncitori din afara Uniunii Europene pe care-i păutem găzdui. Azi, 100.000 ar putea fi primiţi pe an. Pe aeroportul Otopeni, în fiecare zi sosesc zeci sau sute de muncitori, care se împrăştie apoi în toată România.

Angajaţii români, încântaţi de muncitorii asiatici

Angajatorii români îi aşteaptă ca pe pâine caldă, nu doar pentru că umplu nişte goluri, ci pentru felul în care muncesc. "Când vine asiaticul companiei, ridică standardul in companie, ca atitudine, ca disponibilitate. El nu se grabeşte acasă, nu are Paşte, nu are Crăciun, se bucură să lucreze de sărbători, e plătit mai mult, să facă ore de noapte. El e indispensabil", spune managerul unei agenţii de recrutare, Melania Pop.

"Îi găsesc aici în fiecare zi la ora de începere . Nu trebuie să stau să aștept unde o fi ala, unde o fi, mai vine azi sau nu mai vine azi? Fiecare român mai are nevoie de 2-3 ajutoare, un om să îi care scule, unul să îi care materiale, e destul de complicat", transmite George Georgescu, şef de şantier.

Însă odată ajunşi aici, mulţi descoperă că realitatea e complet diferită de promisiuni. Majoritatea cetăţenilor nu au nici ambasade în România, nici consulate şi pe nimeni căruia să-i ceară ajutorul.

Tot mai numeroși, muncitorii străini încep să schimbe faţa României, Ne aduc coletele şi mâncarea şi ne construiesc blocurile. Îi vedem la metrou, prin tramvaie şi la piaţă. Încep să formeze comunităţi şi se lasă la rândul lor transformaţi de noi. Unii ajung să iubească România atât de profund, încât îşi schimbă religia.

"Eu înainte am fost hindus, iar apoi mi-a plăcut să fiu creștin și mi-am schimbat religia", spune un srilankez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » România, tărâmul făgăduinţei pentru muncitorii asiatici. Zeci de srilankezi stau zilnic la coadă, sperând să găsească joburi